Oud adres: 435: II436, wijk 33, klein nr. 98, kadaster F3, verponding 6038
437: II437, wijk 33, klein nr. 97, kadaster F2, verponding 6039
Postcode: 1017BR
Gebouwtype: Winkel/warenhuis
Bouwstijl: Nieuw historiserende stijl
Architect: J.A. van Straaten jr.

(14 afbeeldingen)

Vijf-raamsbrede gevel met een lijstgevel met een quasi-18de-eeuws karakter, gebeeldhouwde ornamenten en dierfiguren zoals een eekhoorn boven en onder de vensters en een balkon met een afbeelding van een bever en een otter. Bovenin de kroonlijst de tekst OPGERICHT ANNO 1840. Het 18de-eeuwse achterhuis van nr. 437 is echter blijven bestaan. Interieur: Stucplafond van Ignatius van Logteren (Aarde, Water en Lucht voorgesteld door drie putti en een vrouw met toorts als Vuur) uit ca. 1720 (ontdekt in 2001). Is samengevoegd met het buurpand Herengracht 439.

Gebruikte literatuur:

• Pieter Fischer. 'Een gaaf bewaard hart in een verscheurd lichaam. Ignatius van Logteren en Jan van der Streng in Herengracht 437'. Binnenstad 186 (febr. 2001)

Functie: Winkel

Gerestaureerde natuurstenen onderpui