Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Kerkstraat 109

  1. Identificatie
  2. MIP-gegevens
  3. Register
  4. Google Maps

Adres: Kerkstraat 109
Oud adres: CC658, wijk 56, klein nr. 179, kadaster I1795, verponding 3224
Postcode: 1017GD
Gebouwtype: Onderwijs/wetenschap
Bouwstijl: Neostijlen
Bouwjaar: 1887-1890
Architect: J.W. en G.W. Meyer

MIP-nummer: 13290
Functie: School
Jaartal: 1890±
Bouwstijl: Neorenaissance XIXB

Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.

Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 200422
Adres: Kerkstraat 109
Adressen: Kerkstraat 109 A B C D E;Kerkstraat 111
Inschrijvingsdatum: 15-04-1997
Redengevende omschrijving: Inleiding Een in opdracht van de Gereformeerde Kerk gebouwde school uit 1887, naar ontwerp van de architecten J.W. en G.W. Meijer. Voorgevel Het gebouw bestaat uit een begane grond, verdieping en mansardekap boven een kroonlijst in het midden waarvan zich een dakkapel bevindt. Het geheel is classicistisch vormgegeven, waarbij de bakstenen gevel natuurstenen blok- en lijstwerk bevat. De gevel is met het vooruitspringende middendeel van drie raamtraveeën, symmetrisch opgezet. In de buitenste traveeën bevinden zich deuren waarboven halfronde bovenlichten. Op de begane grond rechthoekige kozijnen met een kruis en roedenindeling. Op de eerste verdieping ronde kozijnen waarin een pseudo-driepas is opgenomen. Hardstenen gedenksteen WO II, rechtsonder in plint. Achtergevel De achtergevel is, in tegenstelling tot de voorgevel, slechts 4 traveeën breed. De gevel is sterk gewijzigd, dan wel tijdens de bouw anders uitgevoerd, omdat de pilasters tussen de ramen op de eerste verdieping - zoals aangegeven op de bouwtekening uit 1997 - niet aanwezig zijn. Bovendien is de kroonlijst sterk versoberd en zijn er subrecente aanbouwen gerealiseerd. Interieur Van het inwendige schoolgebouw is, ook omwille van herbestemming, niets meer over. In 1916 vond er al een ingrijpende verbouwing en vereniging met Kerkstraat 107 plaats. De trap is het enige, niet echt waardevolle relict, uit de bouwtijd. Er is tussen kap en eerste verdieping een extra vloer gelegd, zodat er meer oppervlak ontstond. Advies De voorgevel is nog volledig in zijn oorspronkelijke staat, is goed van maat en geleding en is medebepalend voor het gezicht van dit stukje Kerkstraat. Bovendien is het type voorgevel vrij zeldzaam voor een schoolgebouw uit XIXd. Het interieur en de achtergevel daarentegen zijn sterk gewijzigd. Plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst zou dan ook alleen kunnen gebeuren op grond van de karakteristieke voorgevel. Conclusie Mijns inziens is de kwalificatie "gemeentelijk monument" op grond van de kwaliteit van de voorgevel goed te rechtvaardigen.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Laatste wijziging: augustus 2018

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]