Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Rembrandtplein 20

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Rembrandtplein 20
Postcode: 1017CV
Gebouwtype: Winkel-woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwjaar: 3de kwart 18de eeuw

(5 afbeeldingen)

Rechte lijst met twee consoles en vier trigliefen en een raampje met daarboven een topgevelachtig attiek, rijk versierd, met zeilschip. In 1969 werd het pand verwoest door brand. De gevel kon bewaard blijven.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 4980
Adres: Rembrandtplein 20
Adressen: Rembrandtplein 20
Inschrijvingsdatum: 23-09-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder rechte lijst met triglyfen en consoles, waarop een groot gesneden opzetstuk met windvaan (XVIIIc); vensterhekjes XIXA.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Rembrandtplein 20 (© Walther Schoonenberg)
Rembrandtplein 20
Rembrandtplein 20 (© Walther Schoonenberg)
Rembrandtplein 20
Lijstgevel met gesloten attiek met zeilschip (© Walther Schoonenberg)
Lijstgevel met gesloten attiek met zeilschip
Rembrandtplein 20
Rembrandtplein 20
Rembrandtplein 22, 20 en 18 zijn verwoest door brand. Alleen de gevel van nr. 20 staat nog overeind.
Rembrandtplein 22, 20 en 18 zijn verwoest door brand. Alleen de gevel van nr. 20 staat nog overeind.

Laatste wijziging: december 2020

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]