Nieuwe Uilenburgerstraat 112-116

Gemeentelijk Badhuis Uilenburg

Geveltype: Puntgevel
Bouwstijl: Amsterdamse School
Architect: Dienst der Publieke Werken

[Splendor]

(10 afbeeldingen)

Badhuis in Amsterdamse School-stijl dat een bijna landelijke en pittoreske uitstraling heeft. Gedeeltelijk houten gevels met horizontale planken doen 'Zaans' aan. In de gevel werden gevelstenen en ook een oeuil-de-boeuf ingemetseld van gesloopte panden in de buurt.

In 1920 werd vrijwel de hele wijk Uilenburg bestaande uit de Uilenburgerstraat en de Batavierstraat gesloopt. Het is typerend dat op de kop van de ongezond bevonden dichtbevolkte volksbuurt een badhuis kwam. Bij een gezonde woonbuurt hoorde immers ook sanitaire voorzieningen, in een tijd waarin het nog lang niet normaal was dat elke woning een eigen badkamer had. Al in de 19de eeuw pleitte de arts Gerard Allebé voor het oprichten van was- en badhuizen in diverse artikelen waarin hij ook schreef over de gezondheidsvereisten van schoolgebouwen en het verbeteren van arbeiderswoningen. De Amsterdamse badhuizen, die in de 20ste eeuw werden gesticht, vielen onder de verantwoordelijkheid van de Dienst der Wasch-, Schoonmaak-, Bad- en Zweminrichtingen (WSBZ). In 1919 werd wethouder De Miranda (1875-1942) met dit onderwerp belast. Dit badhuis werd aanbesteed in 1922 en geopend op 12 december 1923. Het werd gelijktijdig gebouwd met de Sectiepost van de Stadsreiniging ernaast.

Veel van de oude in de buurt gesloopte panden hadden gevelstenen. Een aantal daarvan is aangebracht in de buitenmuren van dit badhuis. De gevelsteen 'D' vogelstruis 1742' met struisvogel is afkomstig van Batavierstraat 28. De 17de-eeuwse gevelsteen met Fortuna (of de Faam) is afkomstig van het dubbele pand Eerste Batavierstraat 2, dat deel uitmaakte van het hoekhuis Oudeschans 21. De gevelsteen 'D' koffibaal' dateert, getuige een beschrijving in Noord-Hollandsche Oudheden (1903) uit 1727 en is niet afkomstig uit de buurt, maar komt van Vijzelstraat 16, één van de panden die in 1920-25 afgebroken werd voor de verbreding van de Vijzelstraat en de bouw van het Carlton hotel. Bij de manneningang van het badhuis werd in 1924 de gevelsteen 'D' Turcksche slaeff' ingemetseld, maar die is in 2014 op verzoek van de toenmalige huurder verwijderd en bevindt zich sinds 2016 in Nieuwe Batavierstraat 3, nabij de plek waar hij ooit zat: Eerste Batavierdwarsstraat 1, één van de panden die door de sanering in 1920 zijn gesloopt.

Gebruikte literatuur:

• Peter-Paul de Baar. 'Krottensloper, stadsuitbreider en badhuisbouwer. Het bewogen leven van wethouder De Miranda'. Ons Amsterdam 45 (1993): p. 86-89 en 102-103
  • Monique Stavenuiter. 'Gerard Allebé, arts in Amsterdam'. Ons Amsterdam 45 (1993): p. 182-186
  • Maandblad Amstelodamum (1942): p. 42