Plantage Muidergracht 12-16

Kweekschool voor Machinisten

Gebouwtype: Onderwijs/wetenschap
Architect: A. Salm

Janjaap Kuyt e.a. G.B. Salm & A. Salm GBzn. Bouwmeesters van Amsterdam. Amsterdam, 1997: p. 86-87

Adressen: Plantage Muidergracht 14
Inschrijvingsdatum: 23-11-2004
Redengevende omschrijving: De voormalige Kweekschool annex internaat voor Machinisten is in verschillende fasen gebouwd. Het oudste gedeelte werd in 1887 voltooid en is ontworpen door A. Salm. Dit eclectische bouwdeel wordt aan beide zijden afgesloten door dwarsgeplaatste zijvleugels. In de rijker uitgevoerde rechter zijvleugel was de woning van de directeur. De jaartalsteen met 1878 verwijst naar het oprichtingsjaar van de school. Nadat de school werd ondergebracht bij de MTS Amsterdam en het internaat werd opgeheven, werd het pand in 1895 verbouwd, wederom naar ontwerp van Salm. In 1926 werd het gebouw in de trant van de Amsterdamse School naar het zuidoosten uitgebreid door B.J. Ou_ndag. In 1934 werd het complex verbouwd en opnieuw uitgebreid met een blokvormig bouwvolume. Naast reguliere klaslokalen waren er ook bijzondere praktijklokalen en elektrische en scheikundige laboratoria. Sinds mei 2009 wordt het gebouw gebruikt door Amsterdam University College, een samenwerkingsverband van UvA en VU.