Openbare Bibliotheek

Naam: Openbare Bibliotheek
607: HH363, wijk 34, klein nr. 232, kadaster E3270, verponding 6219
609: HH362, wijk 34, klein nr. 231, kadaster E3269, verponding 6219
Postcode: 1016HT
Architect: R.F.L. Nord, bureau Gerard de Klerk

(2 afbeeldingen)

Door opsplitsing in vier gevelvelden suggereert het gebouw parcellering, in hoogte verschillende gedeelten, van schuine dakvlakken voorzien. Ook de verticale vensters doet het grote complex zich voegen in de omgeving. Kenmerkend voor de aangepaste architectuur van het bureau Gerard de Klerk (verg. de hotels aan het Kattengat en de NZ Voorburgwal). Het letterlijk onbestemd gebouw ging in 1977 de Openbare Bibliotheek huisvesten maar in 2007 verhuisde de Openbare Bibliotheek naar een nieuw gebouw op het Oosterdokseiland. De voormalige bibliotheek werd daarna verbouwd tot hotel en naar aanleiding daarvan werd het gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Voorbeeld van Post '65 architectuur uit de periode 1966-1990.

• Paul Spies e.a. Het Grachtenboek. Amsterdam, 1991: p. 223
  • A. de Vries. 'Bescherming en restauraties. Hoe wordt er met de Amsterdamse binnenstad omgesprongen?' Ons Amsterdam 33 (1981): p. 211-216
  • Inventarisatie architectuur post-'65. Amsterdam: Bond Heemschut, 2019

Adressen: Prinsengracht 587
Inschrijvingsdatum: 12-05-2009
Redengevende omschrijving: Het voormalige gebouw van de Openbare Bibliotheek is een vroege poging om een grootschalig modern gebouw te laten harmoni_ren met de historische omgeving van de grachtengordel. De voorzijde bestaat uit vier gemetselde gevelvlakken van ongelijke hoogte, onderling gescheiden door dieper liggende smalle puien van hout en glas, waardoor een gevarieerd beeld ontstaat van een reeks afzonderlijke grachtenpanden. Bureau De Klerk ontwierp het complex in 1973 als kantoorgebouw op de plek van een gesloopte textielfabriek. Toen pas in 1977 de functie van bibliotheek bekend werd, moesten de funderingen worden verzwaard om de boekenlast te kunnen dragen. Het gebouw loopt aan de achterzijde door tot de Keizersgracht, waar het wordt afgesloten door de negentiende-eeuwse gevel van een voormalig confectieatelier, het enige restant van de oude fabriek. In 2012 opende in het complex een luxueus boutique hotel, ingericht door Marcel Wanders, vol verwijzingen naar de Gouden Eeuw, Delfts blauw, tulpen en de kleur oranje.

Openbare Bibliotheek, Prinsengracht 587-609