Recht Boomssloot 5-7

Hulpbank No. 2 Stadsbank van Lening

7: (Boomssloot) N354, wijk 12, klein nr. 77, kadaster G3780, verponding 3314
Postcode: 1011CR
Bouwstijl: Rationalisme
Architect: W. Hamer

(2 afbeeldingen)

Hulpbank van de Stadsbank van Lening, met een tuitgevel waarin het bouwjaar en het Amsterdamse stadswapen is aangegeven.

Dit gebouw werd gebouwd als 'Hulpbank No. 2' van de Stadsbank van Lening, een belangrijke stedelijke instelling die al sinds 1614 bestaat. Een ingrijpende vernieuwing in de organisatie van de Bank van Lening vond plaats in 1861. De zgn. inbrengers werden afgeschaft en in plaats daarvan werden acht hulpbanken opgericht. Het eerste huis dat voor dit doel werd gekocht, stond op de Bloemgracht bij de Prinsengracht (hulpbank nr. 5, het nummer was van de inbrenger die hier woonde). De Bank van Lening op de OZ Voorburgwal werd Hulpbank nr. 1. Behalve de bank op de Bloemgracht kwamen er hulpbanken in de Barndesteeg, de Weesperstraat op de hoek van de Nieuwe Achtergracht, de Rapenburgerstraat waar een dubbel pakhuis werd gekocht, de Leidse Kruisstraat, de Prinsengracht bij de Looiersgracht, de Willemsstraat en de Herenmarkt. Vrijwel alle panden werden door architect Pieter Johannes Hamer (1812-1887) verbouwd; de hulpbank in de Willemsstraat werd een nieuw gebouw. Dit filiaal werd in 1901 ontworpen door architect Willem Hamer jr. (1843-1913), de zoon van Pieter Johannes Hamer. In de jaren dertig van de 20ste eeuw deed het enige tijd dienst als 'Clubhuis voor de vluchtelingen', Joodse vluchtelingen die uit nazi-Duitsland naar Amsterdam waren gekomen. Nu is het kantoor en woonruimte. Het was tot 2021 in eigendom van de gemeente Amsterdam, maar werd toen verkocht aan Stadsherstel.

Gebruikte literatuur:

• Marijke Carasso-Kok en Carry van Lakerveld. Tussen Burgwal en Nes. De Amsterdamse Stadsbank van Lening anno 1614 Amsterdam: Verloren, 2009

Adres: Recht Boomssloot 5
Adressen: Recht Boomssloot 5