Bloemgracht 51

Adres: Bloemgracht 51
Postcode: 1016KD
Gebouwtype: Woon/bedrijfspand
Architect: H.J.Spreeuwenberg
Opdrachtgever: H.J.Spreeuwenberg

(4 afbeeldingen)

Hoekpand. Van rijksmonument nr. 520, een 19de-eeuwse lijstgevel met vermoedelijk een oudere kern, was alleen een onderstuk over. Dit werd gesloopt en vervangen door het huidige eigentijdse gebouw met een beeldhouwwerk als kariatide. De ijzeren winkelpui met de ingang op de hoek herinnert aan de winkelpui van het gesloopte pand. In 1994 werd het niet langer aanwezige monument geschrapt van de monumentenlijst.

De nieuwbouw is de woning, atelier, galerie en het kantoor van architect H.J.Spreeuwenberg. Het ontwerp is in essentie een witte doos op een hoge voornamelijk glazen onderpui met op de hoek een beeldhouwwerk van een naakte vrouw. Het pand kan als een moderne interpretatie van een grachtenhuis worden gezien, zij het dat het grote glasvenster op de bovenste verdieping atypisch is. Het doet denken aan het woonhuis tevens atelier dat Le Corbusier in 1922 ontwierp voor de schilder Ozenfant dat bovenin ook een groot venster heeft. Het staat op Avenue Reille 53, Parijs.

Redengevende omschrijving: Hoekhuis met gevel onder rechte lijst (XIX A)
(uitgeschreven in 1994)