Bloemgracht 51
Adres: Bloemgracht 51
Oud adres: DD27, wijk 42, klein nr. 148, kadaster D302, verponding 2805
Postcode: 1016KD
Gebouwtype: Woon/bedrijfspand
Bouwstijl:
Hedendaags
Bouwjaar: 1994
Architect: H.J.Spreeuwenberg
Opdrachtgever: H.J.Spreeuwenberg
(4 afbeeldingen)
Hoekpand. Van rijksmonument nr. 520, een 19de-eeuwse lijstgevel met vermoedelijk een oudere kern, was alleen een onderstuk over. Dit werd gesloopt en vervangen door het huidige eigentijdse gebouw met een beeldhouwwerk als kariatide. De ijzeren winkelpui met de ingang op de hoek herinnert aan de winkelpui van het gesloopte pand. In 1994 werd het niet langer aanwezige monument geschrapt van de monumentenlijst.
De nieuwbouw is de woning, atelier, galerie en het kantoor van architect H.J.Spreeuwenberg. Het ontwerp is in essentie een witte doos op een hoge voornamelijk glazen onderpui met op de hoek een beeldhouwwerk van een naakte vrouw. Het pand kan als een moderne interpretatie van een grachtenhuis worden gezien, zij het dat het grote glasvenster op de bovenste verdieping atypisch is. Het doet denken aan het woonhuis tevens atelier dat Le Corbusier in 1922 ontwierp voor de schilder Ozenfant dat bovenin ook een groot venster heeft. Het staat op Avenue Reille 53, Parijs.
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 520
Adres: Bloemgracht 51
Redengevende omschrijving: Hoekhuis met gevel onder rechte lijst (XIX A)
(uitgeschreven in 1994)
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: december 2020