Oud adres: CC467, wijk 56, klein nr. 726, kadaster I2801, verponding 3434
Postcode: 1017KJ
Gebouwtype: Koetshuis
Bouwjaar: 2de helft 17de eeuw, ±1720, 1921
Architect: H. Elte (1921)
Opdrachtgever: H.C.L. Sieberg (1921)

(6 afbeeldingen)

Laat-17de-eeuwse halsgevel met gebogen topfronton, echter met gedeelde klauwstukken uit ca. 1720 (wat is hier gebeurd?). Begin 20ste eeuw werd door architect Harry Elte in opdracht van H.C.L Sieberg de ondergevel ingrijpend gewijzigd met een grote halfronde toegang met zijlichten in Amsterdamse School-stijl.

Oorspronkelijk was dit gebouw in gebruik als koetshuis. Van oudsher stond er achter dit koetshuis een paardenstal. Koetsen en paarden werden in aparte ruimtes gestald, bij brede koetshuizen naast elkaar, bij dit koetshuis achter elkaar. Bij een renovatie in 1980 werd een stenen bestrating opgegraven die kenmerkend is voor koetshuizen.

In 1921 kocht directeur H.C.L. Sieberg van Handelsvereeniging Ford het pand om het te gebruiken als garage, een logisch hergebruik van een koets- en stalcomplex. De handelsvereniging was importeur van het Amerikaanse automerk Ford. De auto's werden geassembleerd in een fabriek in Zaandam en verkocht aan de Prinsengracht. Langzaam maar zeker maken koetsen plaats voor auto's. Om de moderniteit van de onderneming te benadrukken laat Sieberg de onderpui van het koetshuis moderniseren in Amsterdamse School-stijl door architect Harry Elte (1880-1944), een leerling van H.P. Berlage. Elte overlijdt in 1944 in concentratiekamp Theresienstadt.

Gebruikte literatuur:

• Mark Zegeling. Sterke verhalen voor bij de borrel. Alle geheimen achter de gevels van de KLM-huisjes. Amsterdam, 2013: p. 174

Adressen: Prinsengracht 514 A B
Redengevende omschrijving: Huis met halsgevel (XVII B) met vleugelstukken uit XVIII a/b.