Oud adres: 330: KK253, wijk 34, klein nr. 484, kadaster E3956, verponding 6134
332: KK254, wijk 34, klein nr. 485, kadaster E3957, verponding 6135

(7 afbeeldingen)

Kantoorgebouw uit 1963 met een moderne op klassieke grachtengevels gebaseerde gevel dat zich ook achter de belendende panden Herengracht 334 en Herengracht 336 uitstrekt, waarvan alleen de gevels zijn blijven bestaan.

Dit kantoorgebouw is een goed voorbeeld hoe men in de jaren zestig dacht de grachtenhuizen te kunnen transformeren voor het zakencentrum dat de binnenstad moest worden. Zie ook Mees & Hope op de Herengracht van architect J. Trapman uit 1968, een vergelijkbaar maar grootschaliger voorbeeld van deze benadering. Door de sloop verdween wel de materiële substantie, niet de interessante stedenbouwkundige situatie waarbij achter het Herengracht 330-336 een breed achterhuis lag, ontsloten door het relatief smalle Herengracht 332 (zie de kaart van Balthasar Florisz uit 1625) dat nu feitelijk nog steeds de situatie is. Deze panden waren in de 17de eeuw in bezit van de familie Wuijtiers.

In 1997 is het kantoorgebouw verbouwd tot appartementen, waarbij er weer aparte panden van zijn gemaakt door scheidende muren te metselen, maar de schade door sloop/nieuwbouw in de jaren '60 kon niet ongedaan worden gemaakt.

Gebruikte literatuur:

• Arnold Spee. 'Verkeerd geloof. Discriminatie en tolerantie in de Tachtigjarige Oorlog'. Ons Amsterdam 63-9 (sept. 2011): p. 348-351

Herengracht 330-332, links daarvan de behouden gevels van Herengracht 336 en 334
Herengracht 336 t/m 330: één gebouw