Postcode: 1016CE

(7 afbeeldingen)

In circa 1745 verbouwd: typische topgevelachtige (klokachtig) verhoogde lijstgevel, zeldzaam, nieuwbouw uit 1961 achter gevel.

Het kleine grachtenhuisje uit ±1627 op deze lokatie werd in ±1745 verbouwd en kreeg toen een nieuwe gevel: een verhoogde lijstgevel in Lodewijk XIV-stijl. Het is een typische klokgevelachtige verhoogde kroonlijst in hout met fraaie barokke ornamenten. Let op het valse perspectief van de voluten die het gebogen fronton dragen.

Van het oorspronkelijke huis achter de gevel is niets over: achter de gevel bevindt zich namelijk nieuwbouw voor een kantoorgebouw uit 1963 dat zich ook achter de belendende panden Herengracht 334 en Herengracht 330-332 uitstrekt. De kantoorverdiepingen liepen achter de gevels van de ooit afzonderlijke panden door. In 1997 is dit kantoorgebouw verbouwd tot appartementen, waarbij er weer aparte panden van zijn gemaakt door scheidende muren te metselen.

Paul Spies e.a. Het Grachtenboek. Den Haag, 1991: p. 142

Adressen: Herengracht 336 A B C D