Molenpad 2

Adres: Molenpad 2
Oud adres: HH322, wijk 33, klein nr. 15, kadaster E3229, verponding 5884
Postcode: 1016GM
Architect: C. Outshoorn

(5 afbeeldingen)

Gebouwd in neogrec-stijl als uitbreiding van Keizersgracht 452 toen dit grachtenpand in gebruik was als bank. Interieur: Fonteintje met tegeltableau uit 1928.

Dit gebouw werd in 1859/60 gebouwd naar ontwerp van architect Cornelis Oudshoorn als een uitbreiding van het Huis Fuld toen dit in gebruik was als bankgebouw. Het interieur is meerdere keren verbouwd, maar bewaard bleef een fonteintje met een tegeltableau uit 1928. Het tableau werd vervaardigd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de door een aantal werkende vrouwen opgerichte Amsterdamsche Coöperatieve Keuken. De ACK zat hier sinds 1920 en had behalve een 'uitbrengkeuken' ook een restaurant, waar goedkope maaltijden te krijgen waren en waar in de loop der jaren tal van vergaderingen plaatsvonden van veelal coöperatieve en socialistische organisaties. Op het tegeltableau is het gebouw afgebeeld zoals het was in 1928. In 1930 werd het restaurant uitgebreid en sindsdien is de hier weergegeven tuingevel uit het zicht verdwenen. Tegenwoordig is het gebouw opnieuw een kantoor.

• Wilfred van Leeuwen. 'Een vroeg bankgebouw aan het Molenpad'. Binnenstad 274 (jan./febr. 2016)

Gevel aan het Molenpad