't Casteel van Beveren

Huisnaam: 't Casteel van Beveren
Oud adres: LL310, wijk 41, klein nr. 351, kadaster E3639, verponding 2272
Postcode: 1016GX
Bouwjaar: 1720±

(13 afbeeldingen)

Verhoogde lijstgevel in Lodewijk XIV-stijl, topgevelvormige verhoging met opschrift 'Casteel van Beveren' en siervaas in top, hoekvazen, lambrequins, deuromlijsting, deel van Casteel van Beveren-complex, in 1997 verbouwd tot appartementen. Interieur: uit 1763/64 in Lodewijk XV-stijl: stucwerkgang, houten trapbaluster, zaal met lambrizeringen, witmarmeren schouw, stucwerk en plafondschildering met Flora, godin van de lente, met putti (gesigneerd en gedateerd Antonie Elliger 1764).

Dit grachtenhuis is onderdeel van de fraaie, goed bewaard gebleven gevelrij Prinsengracht 299 t/m 307. Het heeft een verhoogde lijstgevel in Lodewijk XIV-stijl, uit ±1720. De verhoogde kroonlijst is topgevelvormig en heeft siervazen. Het opschrift 't Casteel van Beveren verwijst naar de huisnaam. Het rijtje Prinsengracht 299, 301, 303, 305 en 307 is in 1996/97 gerestaureerd en verbouwd tot appartementencomplex Casteel van Beveren met in totaal 24 appartementen.

Prinsengracht 299 heeft een fraai interieur, niet uit de bouwtijd maar uit een iets latere periode, 1763/64 in Lodewijk XV: een stucwerk-gang, trap met gesneden houten baluster en een Zaal (de belangrijkste kamer in het achterhuis met uitzicht op de tuin) met houten lambrizeringen, een witmarmeren schouw en een stucwerk-plafond met daarin een plafondstuk gesigneerd door Antonie Elliger met jaartal 1764. De plafondschildering stelt Flora voor, godin van de lente, omringd door putti en uiteraard veel bloemen. Het doek is in 1997 gerestaureerd.

H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Amsterdam, 1993: p. 491

Adressen: Prinsengracht 299 A B D
Inschrijvingsdatum: 01-09-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder gebeeldhouwde verhoogde lijst (XVIIIb). Deurpartij XIX A.

Geveltoppen van Prinsengracht 299 en 301
Bouwtekening Casteel van Beveren-project