Oud adres: FF529, wijk 37, klein nr. 607, kadaster E1594, verponding 1145
Postcode: 1016HH
Architect: A.A. Kok

(4 afbeeldingen)

Van Houtenpand: Hoekhuis met Elandsstraat, nieuwbouw uit 1937 met hergebruik van een geveltop afkomstig van elders, top 72, afkomstig van Elandsstraat 71 (gesloopt in 1927), een 18de-eeuwse klokgevel. Kenmerkend aan een Van Houtenpand is dat de ramen op de verdiepingen even hoog zijn. Eigenlijk is het een flatgebouw met bovenwoningen die even hoog zijn en voldoen aan de Woningwet. Deur in midden op straatniveau, vergulde leeuwenkop in zijgevel. Zie ook: Prinsengracht 272.

Gebruikte literatuur:

Walther Schoonenberg. 'De Van Houtenmonumenten. Een reconstructie van de werkwijze van bouwinspecteur Eelke van Houten (1872-1970).' Bulletin KNOB 2012-4: p. 221-231

Top 72 van Van Houten
Prinsengracht 274 is juist voltooid, 272 nog niet. Foto van Van Houten.