Berichten
Amsterdam 750
Nieuwe impressie van Amsterdam in 1275
Voor een nieuw boekje, uitgegeven ter gelegenheid van het feestjaar Amsterdam 750, maakten de archeologen van de gemeente Amsterdam een nieuwe impressie van Amsterdam in 1275. De vogelvlucht is vergelijkbaar met het bekende stadsportret van Cornelis Anthonisz uit 1538. De nieuwe impressie toont de laatste stand der wetenschap, alles wat we weten over Amsterdam in het jaar waarin graaf Floris V het tolprivilege verleende aan 'de lieden aan de dam in de Amstel'. De drie dimensionale kaart is interessant, maar ook leuk om naar te kijken.
De impressie toont Amsterdam, gezien vanuit het zuid-oosten. Het IJ, waarin tegenwoordig het Centraal Station ligt, is bovenaan afgebeeld (andersom dus dan op de kaart van Cornelis Anthonisz). We zien dat de Amstel veel breder is dan nu en de Dam nog echt een dam is. Langs de oevers van de Amstel, aan de rivierdijken, staan houten huizen. Achter de rivierdijk aan de 'nieuwe zijde' (die overigens niet minder oud is dan de 'oude zijde') ligt de Boerenwetering, nu de Nieuwezijds Voorburgwal. In het stratenpatroon van nu (de Warmoesstraat en de Nieuwendijk) zijn de structuren uit die tijd nog steeds herkenbaar. Wie goed kijkt, ziet aan de 'oude zijde' een klein houten kapelletje staan, de voorloper van de Oude Kerk.
De impressie staat in het boekje Amsterdam. Het water en de mensen. Een dag aan de Amstel in 1275 van Gabri van Tussenbroek en Ranjith Jayasena, uitgegeven door Prometheus Amsterdam, en is in de boekwinkel verkrijgbaar. De impressie zelf is in hoge resolutie te downloaden op de pagina Zo zag Amsterdam er 750 jaar geleden uit, waarop ook meer informatie staat.
(31 oktober 2024)