Oudezijds Achterburgwal bij 231

Gasthuispoort

Adres: Oudezijds Achterburgwal bij 231
Gebouwtype: Poortje
Architect: Jan van Logteren
Eigendom: Universiteit van Amsterdam

(7 afbeeldingen)

Poortje met figuren door Jan van Logteren, oude toegangspoort van het Sint Pietersgasthuis, opgegaan in het Binnengasthuis. Onderdeel van het Binnengasthuiscomplex.

Het poortje naar het Sint Pietersgasthuis werd gemaakt in 1732 en verving een 17de-eeuws poortje met stadswapen. De opdracht voor het beeldhouwwerk erop ging naar beeldhouwer Ignatius van Logteren, maar die kwam in dat jaar te overlijden. Het duurde nog tot 1736 totdat zijn zoon Jan het beeldhouwwerk voor het poortje afleverde: een stadswapen met daarnaast een liggende man en vrouw die de ouderdom en de ziekte verbeelden. Het is het enige voorbeeld waar Jan van Logteren niet de geïdealiseerde schoonheid toont, die al zijn andere werk kenmerkt. De gelaatsuitdrukking van de figuren spreken boekdelen. Het poortje wordt beschreven door Wagenaar die ook de kunstenaar noemt.

Adres: Oudezijds Achterburgwal 231
Adressen: Oudezijds Achterburgwal 231
Redengevende omschrijving: Poortje met figuren door Jan van Logteren (1736).

Gasthuispoort
Gasthuispoort (detail)
Gasthuispoort (detail): de Ouderdom
Gasthuispoort (detail): de Ziekte
Huis op de Drie Grachten. Detail van een schilderij van G.A. Berckheyde, ca. 1680 (Amsterdam Museum)
Gasthuispoort op een tekening van Herman Schouten uit 1793