Oostenburgergracht bij 75
Adres: Oostenburgergracht bij 75
Gebouwtype: Vereniging/horeca
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl:
Hedendaags
Bouwjaar: 1952
Architect: M.F. Duintjer / G.J. en A.J. Langhout
Opdrachtgever: N.V. Werkspoor
(2 afbeeldingen)
Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 206055
Adres: Oostenburgergracht 75
Adressen: Oostenburgergracht 75
Inschrijvingsdatum: 07-06-2005
Redengevende omschrijving: Architect M.F. Duintjer ontwierp in samenwerking met G.J. en A.J. Langhout het ontspanningsgebouw in 1952 voor N.V. Werkspoor. Het pand staat tussen het fabriekskantoor en het oude gebouw van de VOC. De gevel is uitgevoerd in glas en staal. Achter de entree ligt een ruime hal met in het midden twee slanke paddenstoelkolommen die de verdieping dragen. Via een doorgang in het verlengde van de hal kon het achtergelegen fabriekscomplex van Werkspoor worden bereikt. Vanaf de hal leiden twee trappen naar de kantine en de grote ontspanningszaal op de verdieping. Deze zaal met balkon heeft een groot toneel, waar voorstellingen kunnen worden gegeven. De schilderingen in het gebouw zijn van Gerard Hordijk. Het gebouw werd bekroond met de architectuurprijs Amsterdam 1958. Vooral de inpassing van de moderne gevel in de historische gevelwand werd daarbij geroemd. Sinds 1989 maakt het Werkteater gebruik van het gebouw.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: augustus 2019