Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Oostelijke Handelskade 14-32

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Oostelijke Handelskade 14-32
Postcode: 1019BM
Gebouwtype: Woonhuis
Bouwjaar: 1917
Architect: E. Breman

Onderdeel van het Lloyd-complex.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 523291
Adres: Oostelijke Handelskade 14-32
Adressen: OOSTELIJKE HANDELSKADE 22 3;OOSTELIJKE HANDELSKADE 28 1;Oostelijke Handelskade 14 1,2;Oostelijke Handelskade 16 ;Oostelijke Handelskade 18 1,H;Oostelijke Handelskade 20 1,H;Oostelijke Handelskade 22 2,H;Oostelijke Handelskade 24 1,H;Oostelijke Handelskade 26 1,H;Oostelijke Handelskade 28 2,H;Oostelijke Handelskade 30 ;Oostelijke Handelskade 32
Inschrijvingsdatum: 12-12-2001
Redengevende omschrijving: Omschrijving. WOONBLOK (2) door E. Breman in 1917 ontworpen, onderdeel van het Koninklijke Hollandse Lloyd complex. Destijds bestaande uit vier woningen voor chefs en twaalf beneden- en bovenwoningen voor onder-chefs. Gebouwd op rechthoekig grondplan met de voorgevel (N) aan de Oostelijke Handelskade. Geheel heeft in staand verband gemetselde gevels met roodbruine baksteen en is onderkelderd en heeft op de hoeken drie bouwlagen en een kapverdieping, en in het middendeel vier bouwlagen. Het woonblok wordt grotendeels gedekt door een afgeplat zadeldak; de hoekbebouwing (met de woningen voor de chefs) alsmede de voorzijde van het middendeel (met de woningen voor de onder-chefs) aan de Oostelijke Handelskade hebben dakschilden met platte pannen en met drie- en éénruits dakkapellen en gemetselde schoorstenen. Gevelbeëindiging met uitkragende gootlijst met beschot en pseudo-gordingkoppen. De gevels worden ritmisch geleed met lisenen en spaarvelden met siermetselwerk aan de bovenzijde en tussen de verdiepingen; verdere geleding aan de voorzijde van het middendeel door zich over de verdiepingen uitstrekkende driezijdige erkers en risalieten. Vensters met schuiframen en natuurstenen sluit- en hoekstenen en benedendorpels. Aan de voorzijde van de erkers geschulpte topgevels en hijsbalken onder loden afdekking. Op de terugliggende delen van de gevel van het middendeel vier groepen van steeds vier paarsgewijs gekoppelde eikenhouten toegangsdeuren met middenlicht en vierruits bovenlicht en met bovengelegen spaarveld met siermetselwerk en smalle loden afdekking van frontonvormig ornament boven de vensters van de tweede verdieping. Aan de achterzijde van het middendeel drie rechthoekige uitbouwen waarin in oorsprong keukens op de begane grond en tweede verdieping. Hiertussen en boven de tweede verdieping bevinden zich balcons. De woningen voor de chefs bevonden zich in de diepere en risalerende hoekpaviljoens, verder geaccentueerd middels geveltoppen met drievoudig geschulpte rand en ronde topvensters aan voor- en achterzijde. Gescheiden ingangen voor de beneden- en bovenwoning aan respectievelijk de voor- en de zuidzijde van de zijgevel. Aan de voorzijde vier traveeën breed en aan de zijgevel voorzien van hoge vanuit het muurwerk opgaande schoorsteen, smalle vensters en een tweede geschulpte topgevel op lichte risaliet. Aan de achterzijde een drie traveeën brede uitbouw over drie bouwlagen en recht afgesloten met gemetselde borstwering. Waardering. Uit 1917 daterend woonblok in oorsprong voor chefs en onder-chefs van de Koninklijke Hollandse Lloyd van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van hiërarchisch ingedeelde bedrijfswoningen in een Duits georiënteerde expressionistische bouwtrant; tevens van belang wegens ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het Lloyd-complex.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Oostelijke Handelskade 14-32 (© Walther Schoonenberg)
Oostelijke Handelskade 14-32

Laatste wijziging: september 2016

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]