Jollemanhof 21
Afrika
Naam: Afrika
Adres: Jollemanhof 21
Postcode: 1019GW
Gebouwtype: Pakhuis
Bouwjaar: 1883/85
Architect: W. van Lookeren Campagne en E. Confeld von Felbert
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 523314
Adres: Jollemanhof 21
Adressen: Jollemanhof 21-35
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Pakhuys Afrika is een van de oudste pakhuizen aan de Oostelijke Handelskade. Het werd in 1883-1885 gebouwd in opdracht van de NV Handelskade door de architecten W. van Lookeren Campagne en E. Confeld von Felbert. Oorspronkelijk vormde het een enkele gevelwand van 200 meter lengte met twee naastgelegen pakhuizen. Pakhuys Afrika brandde in 1913 geheel uit en werd vervangen door een ultramodern pakhuis, ontworpen door A.J. Joling met een constructie van gewapend beton en zogeheten paddenstoelkolommen, destijds een noviteit in Nederland. In 1934 onderging het een grote verbouwing. Aan de zijde van het IJ werd een verhoogd laad- en losperron gebouwd bestaande uit baksteen, beton en staal. De hijsluiken van de vier bovenste bouwlagen zijn nog voorzien van laadkleppen die met kettingen aan de muur zijn bevestigd. Rondom het pakhuis, tegenwoordig het hoofdkantoor van Ymere, is nieuwbouw verrezen voor wonen en werken.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: september 2016