Jollemanhof 21

Afrika

Adres: Jollemanhof 21
Postcode: 1019GW
Architect: W. van Lookeren Campagne en E. Confeld von Felbert

Adressen: Jollemanhof 21-35
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Pakhuys Afrika is een van de oudste pakhuizen aan de Oostelijke Handelskade. Het werd in 1883-1885 gebouwd in opdracht van de NV Handelskade door de architecten W. van Lookeren Campagne en E. Confeld von Felbert. Oorspronkelijk vormde het een enkele gevelwand van 200 meter lengte met twee naastgelegen pakhuizen. Pakhuys Afrika brandde in 1913 geheel uit en werd vervangen door een ultramodern pakhuis, ontworpen door A.J. Joling met een constructie van gewapend beton en zogeheten paddenstoelkolommen, destijds een noviteit in Nederland. In 1934 onderging het een grote verbouwing. Aan de zijde van het IJ werd een verhoogd laad- en losperron gebouwd bestaande uit baksteen, beton en staal. De hijsluiken van de vier bovenste bouwlagen zijn nog voorzien van laadkleppen die met kettingen aan de muur zijn bevestigd. Rondom het pakhuis, tegenwoordig het hoofdkantoor van Ymere, is nieuwbouw verrezen voor wonen en werken.

Pakhuis Afrika
Pakhuis Afrika