Plantage Middenlaan 2
Brug 233
Naam: Brug 233
Adres: Plantage Middenlaan 2
Postcode: 1018DD
Gebouwtype: Brug
Bouwjaar: 1877
Brug 233, onderdeel van het Hortus-complex.
N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518275
Adres: Plantage Middenlaan 2
Inschrijvingsdatum: 27-05-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. In 1877 over de zich versmallende Hortusvijver aan de westzijde aangelegde vaste BRUG (met brugnummer 233) ter verbinding van de Nieuwe Herengracht en de vroegere overtuin van de Hortus Botanicus. De brug, waarover het Dr. D.M. Sluyspad loopt, is ook bekend als 'westelijke Hortusbrug'. De brug maakt onderdeel uit van het complex Hortus Botanicus
Omschrijving. Vaste boogbrug bestaande uit spanten en bruglichaam op gemetselde landhoofden met gietijzeren balusterleuningen en een brugdek van klinkers. De leuningen zijn geplaatst tussen vierkante geprofileerde pijlers met triglief en een bolvorm als bekroning. De doorvaarthoogte is op + 0.76 m NAP.
Waardering. Hortusbrug van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hortus Botanicus en vanwege zijn decoratieve waarde voor de aanleg.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: september 2016