Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Waalseilandgracht

Brug 283

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. MIP-gegevens
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Naam: Brug 283
Adres: Waalseilandgracht
Gebouwtype: Brug
Bouwstijl: Amsterdamse School
Bouwjaar: 1913
Architect: J.M. van der Mey
Opdrachtgever: Dienst der Publieke Werken
Eigendom: Gemeente Amsterdam

(3 afbeeldingen)

Deze vaste plaatbrug, ontworpen door Johan van der Mey, heeft Amsterdamse School-kenmerken, in het bijzonder de landhoofden en pijlers van baksteen. In de gemetselde balustrade zijn vier bijpassende lantaarns opgenomen. De brug past goed bij het Scheepvaarthuis, ontwerpen door Johan van der Mey, Piet Kramer en Michel de Klerk, eveneens in 1913.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

MIP-nummer: 12941
Functie: Brug
Jaartal: 1914
Bouwstijl: Amsterdamse School

Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518384
Adres: Waalseilandgracht
Inschrijvingsdatum: 22-04-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. In 1913 door J.M. van der Mey in Amsterdamse School-stijl ontworpen en in 1914 gerealiseerde vaste PLAATBRUG met vijf doorvaarten in opdracht van de Afdeling Bruggen van de toenmalige dienst Publieke Werken in de gemeente Amsterdam. De brug (nummer 283) ligt over de Waalseilandsgracht en verbindt de Lastageweg met de Buiten Bantammerstraat. De vier smeedijzeren lantaarns zijn vermoedelijk ontworpen door P.L. Kramer. Omschrijving. Plaatbrug met gemetselde zijwanden voorzien van vier doorvaarten uitgevoerd als keperboog en een middendoorvaart met naar binnen hellende brughoofden, op de hoeken voorzien van natuurstenen blokken. Lange aanbruggen. Landhoofden en pijlers van baksteen, aan de onderzijde van vlechtwerk voorzien, afgezet met geprofileerde blokken en banden van natuursteen. Stalen randliggers en decoratieve balustrade van smeedijzer (vastgezet op de randligger). Brugdek met keibestrating. Gemetselde balustrade bij de aanbruggen, aan de bovenzijde afgezet met blokken natuursteen, waarin opgenomen vier bijpassende lantaarns in decoratief smeedwerk. De binnenzijde van de balustrade is voorzien van een eenvoudige ronde leuning. Boven de twee middelste pijlers is in decoratief smeedwerk het brugnummer aangegeven: 283. Waardering. Vaste plaatbrug in Amsterdamse School-stijl algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en voor het oeuvre van J.M. van der Mey. Eveneens van belang vanwege de bijzondere betekenis van het object voor het aanzien van de stad.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Brug 283
Brug 283
Eén van de lantaarns op de brug (© Walther Schoonenberg)
Eén van de lantaarns op de brug
Eén van de lantaarns op de brug (© Walther Schoonenberg)
Eén van de lantaarns op de brug

Laatste wijziging: juli 2019

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]