Oostelijke Handelskade 34A

Lloyd-hotel

Architect: E. Breman
Opdrachtgever: Koninklijke Hollandsche Lloyd

Onderdeel van het Lloyd-complex.

Adressen: Oostelijke Handelskade 34 A B
Inschrijvingsdatum: 12-12-2001
Redengevende omschrijving: Omschrijving. Voormalig LANDVERHUIZERSHOTEL (3), genaamd Lloyd-hotel en hoofdonderdeel van het Lloyd-complex naar ontwerp van E. Breman uit 1917-1920. Het symmetrisch opgezette gebouw heeft een risalerende middentoren en twee ver uitspringende dwarvleugels op de hoeken op een langgerekte H-vormige plattegrond, souterrain, hoofdverdieping en twee verdere verdiepingen en een kapverdieping, alsmede een entresol op hoofd- en eerste verdieping van het middendeel en voormalige inpandige woning voor de hofmeester. Het hotel was in oorsprong bestemd voor de tijdelijke huisvesting van 900 mensen. Rechthoekig middendeel onder schilddak met pannen en hoekpaviljoens als afsluitende vleugels aan de kopse zijden onder ingestoken zadeldaken eveneens met pannen en geaccentueerde noklijn. Gootlijst op klossen. Op de dakschilden bevinden zich dakkapellen in verschillende uitvoering en met driezijdige top. Gemetselde gevels in staand verband met donker trasraam in staand- en koppenverband met vensteropeningen naar het souterrain en met natuurstenen accenten bij hoekstenen en cordonlijst en met siermetselwerk. Symmetrische gevels sterk horizontaal en verticaal geleed middels vensterserie en doorlopende lisenen. Voorgevel (N) met aan weesrszijden van de sterk benadrukte middenpartij per bouwlaag twee paar gekoppelde en één drievoudig venster met gemetselde tussenstijlen en siermetselwerk in velden tussen lisenen en muurdammen en vensters. Risalerende middenpartij met toegang met stoep en gedecoreerde zware wering naar portiek in bak- en natuursteen onder zware en geprofileerde luifel met cassetteplafond. De luifel wordt gedragen door gebeeldhouwde consoles. Zowel de zijkanten van de consoles als de bovenzijde van de beëindiging van de luifel zijn decoratief met loodwerk bekleed. Onder de consoles een gepleisterde nis met getrapte afsluiting. Eenvoudige houten toegangsdeur met lichten. In het risalerende deel van het opgaande muurwerk series smalle vensters tussen siermetselwerk. Aan weerszijden de gekoppelde vensters van de flankerende inwendige trappenhuizen. Aan de bovenzijde een vierkante torenopbouw met mezekooien van natuursteenblokken onder uitkragende balkons met gedichte gemetselde borstwering met spaarvelden. Op de vier hoeken een sierlijke natuurstenen bekroning op overhoeks afgeschuinde piëdestal met natuurstenen accent. Teruggezette octogonale trommel van natuursteen met ceramische gevelbekleding en toegangen tot de omloop en vier ceramische wijzerplaten. Hierboven een octogonale lantaarn met twaalfruits vensters en geprofileerde spits met zinken bekleding en met vergulde windwijzer met scheepsmotief. Hoekpaviljoens (W en O) met op de hoofd- en eerste verdieping een grote vensterpartij van drie traveeën met zesruits vensters in de voor- en achtergevels. De hoekpaviljoens risaleren met een diepte van één travee ten opzichte van het middendeel. Topgevels met herhaald ojiefvormig motief en met halfronde afsluiting. Kleinere vensters en een groot gebeeldhouwd wapen onder kroon op stervormige achtergrond in het midden van de topgevels. Kopse zijgevels hebben een vier traveeën brede middenpartij onder dergelijke topgevel. Aan weerszijden één travee waarvan de bovenste vensters de gevelbeëindiging onderbreken en overgaan in een gesloten dakkapel met in- en uitzwenkende top. Achtergevel (Z) van middendeel met zeven traveeën waarvan twee met hogere vensters en waarvan de buitenste met meervoudig gelede vensterpartijen met kleinere ramen. Boven elk van de zeven doorlopende vensterassen bevindt zich eveneens een dakkapel met in - en uitzwenkende top. In de oksel met de risalerende hoekpaviljoens bevinden zich vluchttrappen en balcons. Zowel aan de oost- als aan de westzijde een aanbouw van één bouwlaag onder plat dak en met vensters en toegang. Aan de oostelijke aanbouw zijn de twee aanhechtingen herkenbaar van de voormalige verbindingsgangen naar het voormalige ontsmettingsgebouw. Waardering. Voormalig landverhuizershotel - Lloyd-hotel - uit 1915-1917 naar ontwerp van E. Breman van algemeen belang wegens cultuur-, architectuur- en sociaalhistorische alsook typologische waarde als kenmerkend voorbeeld van Duits geörienteerde expressionistische baksteenarchitectuur en als reminiscentie aan de massale emigratie naar Zuid-Amerika. Voorts van belang vanwege ensemble waarde als hoofdonderdeel van het complex Koninklijke Hollandse Lloyd.

Lloyd-hotel
Lloyd-hotel