Pastorie

Huisnaam: Pastorie
Oud adres: II464, wijk 33, klein nr. 482, kadaster F4305, verponding 6113
Postcode: 1017AV
Architect: A. Tepe (1883)

(25 afbeeldingen)

Pastorie van de Krijtberg, Singel 442-446. Neoclassicistische gevel met pilasters had oorspronkelijk een groot driehoekig fronton. Centraal geplaatste ingangspartij straatniveau. Interieur: Achter de ingang loopt een gang met stucwerk-beeldhouwwerk van Louis Royer uit 1841. De kamers hebben een Neo-grec betimmering.

De centrale gang door de pastorie is breder dan nodig voor de pastorie zelf. De reden daarvoor is dat vóór de bouw van de huidige Kruitberg de oude schuilkerk hierachter nog aanwezig was. De gang diende dus vooral voor de ontsluiting van de schuilkerk naar de straat. De gang is versierd met heiligen in beeldhouwwerk van stuc van Louis Royer (Mechelen, 1793 - Amsterdam, 1868) uit 1841 (gesigneerd, gedateerd). Na de bouw van de Krijtberg is de schuilkerk gesloopt en vervangen door een uitbreiding van de pastorie naar ontwerp van A. Tepe uit 1883.

Functie: Pastorie
Bouwstijl: Neoclassicisme XIXB

Inschrijvingsdatum: 29-09-1970
Redengevende omschrijving: Pastorie? Pand met gevel met zandstenen sokkelverdieping en pilasters, onder rechte lijst (XIXB).

Pastorie Krijtberg, Singel 448
IJzeren hekwerk van de stoep