Waterlooplein 205
Mozeshuis
Naam: Mozeshuis
Adres: Waterlooplein 205
Postcode: 1011PG
Gebouwtype: Bestuurs-/openbaar gebouw
Bouwstijl:
Hedendaags
Bouwjaar: 1962/69
Architect: P.H. van Rhijn
(2 afbeeldingen)
Vroeger Waterlooplein 55-57. Buurtcentrum met een zorgvuldig gedetailleerde en tegelijk sobere bakstenen gevel. De entree is gewijzigd. Voorbeeld van Post '65 architectuur uit de periode 1966-1990.
N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!
Gebruikte literatuur:
- Inventarisatie architectuur post-'65. Amsterdam: Bond Heemschut, 2019
Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 200780
Adres: Waterlooplein 205
Adressen: Jodenbreestraat 164 ;Jodenbreestraat 166 ;Jodenbreestraat 168 ;Jodenbreestraat 170 ;Jodenbreestraat 172 ;Jodenbreestraat 174 ;Jodenbreestraat 176 ;Jodenbreestraat 178 ;Jodenbreestraat 180 ;Jodenbreestraat 182 ;Jodenbreestraat 184 ;Jodenbreestraat 186 ;Jodenbreestraat 188 ;Jodenbreestraat 190 ;Jodenbreestraat 192 ;Waterlooplein 205
Inschrijvingsdatum: 06-09-2016
Redengevende omschrijving: Refererende aan de criteria kan het volgende worden geconstateerd.
De grote architectonische waarde van het gebouw wordt aangegeven door het oordeel van de jury uit 1970, die bepaald niet eenzijdig was samengesteld met destijds toonaangevende architecten. Het is zeer karakteristiek voor zijn tijd, zowel stilistisch als in het materiaalgebruik, ook in het interieur. Typologisch kan gesproken worden van een nieuwe visie op het functioneren van een pastorie. Verschillende belangrijke ontwerpen van Sier van Rijn zijn inmiddels afgebroken. Het gebouw is daarom van belang van zijn oeuvre.
De stedenbouwkundige waarde is hoog. Het gebouw flankeert de Mozes en Aäronkerk op passende wijze, de bescheiden bouwhoogte en het terughoudende materiaalgebruik dragen daar sterk aan bij.
De cultuurhistorische waarde is vooral gelegen in de visie van Van Rhijn op het maatschappelijk functioneren van de kerk en de pastorie. De waarde van de kerkruimte, waar ‘jeugdtoeristen’ werden opgevangen, en de pastorie voor het toenmalige maatschappelijk leven wordt ook in het juryrapport genoemd.
Het gebouw is op hoofdlijnen gaaf, een deel van de oorspronkelijke afwerking is verloren gegaan, zoals het schoon metselwerk van grijze kalkzandsteen in de interieurs (wit geschilderd), de oorspronkelijke vloeren en de door Van Rhijn zelf ontworpen lampen.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: maart 2020