Home Binnenstad Lezingen Excursies Publicaties Berichten Contact

Berichten

Aandacht voor Post '65 architectuur

De commissie Amsterdam van de Bond Heemschut heeft een brochure gepubliceerd over de Post '65 architectuur in de gemeente. Het boekje geeft een representatief overzicht van belangrijke, interessante en beeldbepalende nieuwbouwarchitectuur uit de periode 1966-1990. Een klein deel daarvan is al aangewezen als gemeentelijk monument, zoals het Mozeshuis aan het Waterlooplein door P.H. van Rhijn. Enkele andere zijn gewaardeerd met orde 1 of 2 op de Waarderingskaart architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit. Over het algemeen worden deze jonge monumenten echter nog weinig gewaardeerd, en zodoende ook nauwelijks beschermd. In de afgelopen jaren is door de rijksoverheid en de gemeente Amsterdam vooral veel aandacht geschonken aan het erfgoed van de wederopbouwperiode, de jaren 1940-1965. Heemschut hoopt met deze publicatie de discussie over het belang van dit nog jongere erfgoed aan te zwengelen.

Het gaat niet altijd om grote gebouwen zoals de Vijzelbank van Marius Duintjer uit 1967 en het P.C. Hoofthuis van Theo Bosch en Aldo van Eyck uit 1977. Ook enkele hedendaagse grachtenhuizen behoren tot deze Post '65 categorie, zoals Singel 428 van Abel Cahen uit 1970 en Oudeschans 3 van Herman Zeinstra uit 1977.

In deze periode valt de omslag in het denken over de binnenstad. De strijd om de Nieuwmarktbuurt, waarin het Huis de Pinto een hoofdrol speelde, leidde tot een ingrijpende verandering van het gemeentebeleid. Niet cityvorming maar 'bouwen voor de buurt' kwam centraal te staan. Dat kwam tot uitdrukking in een ander soort stadsvernieuwing. De grootschalige aanpak maakte plaats voor een zorgvuldiger inpassing van nieuwbouw, gecombineerd met het herstel van de oude stad. Voorbeelden daarvan zijn de wooncomplexen in de Sint Antoniesbreestraat en kleinere projecten elders. Een schoolvoorbeeld is Palmdwarsstraat 1-23 van Aldo van Eyck en Theo Bosch uit 1979/81.

Het valt overigens te overwegen om ook de vele voorbeelden van historiserende architectuur in de periode na 1965 te inventariseren. De meeste herbouw/reconstructies uit die periode - immers de periode waarin de binnenstad werd gerestaureerd - staan vermoedelijk al op de rijks- of gemeentelijke monumentenlijst.

In het boekje worden de volgende 22 voorbeelden van Post ' 65-architectuur in de Amsterdamse binnenstad genoemd:
[Post '65 architectuur]

(14 augustus 2019)

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]