P.C. Hoofthuis

Naam: P.C. Hoofthuis
185: G362, wijk 23, klein nr. 146, kadaster F1329, verponding 2804
Postcode: 1012VK
Gebouwtype: Onderwijs/wetenschap
Architect: Th. Bosch en A. van Eyck

(12 afbeeldingen)

Voor deze nieuwbouw voor de Letterenfaculteit is bijna een geheel bouwblok tussen Singel en Spuistraat in beslag genomen. Massaliteit is getracht te verzachten door een indeling in vooruitspringende paviljoens (waarvan de laatste in omvang aansluit bij het Witte Huis, Singel 187). Door insnoeringen geleed en door het benadrukken van de verticaliteit poging tot aanpassing aan de omgeving. Het gebouw heeft zeven lagen. Gezichtsbepalend is ook de grote hijskraan op het dak (maar vormde geen onderdeel van het ontwerp). Typische structuralistische architectuur van Theo Bosch en oorspronkelijk ook Aldo van Eyck, met erkers, vides en trappen. De passage is helaas nu afgesloten. Voorbeeld van Post '65 architectuur uit de periode 1966-1990.

De 100 m lange Letterenfaculteit van de UvA neemt een geheel bouwblok in tussen de Spuistraat en het Singel. De gevel van het gebouw, in 1977 ontworpen door de architecten Theo Bosch en Aldo van Eyck, is een aantal keer onderbroken door diepe sleuven waardoor de gebouwdelen zich als vooruitspringende paviljoens manifesteren. De architecten hebben hiervoor gekozen om de enorme lengte van het gebouw visueel te breken en voor een betere aansluiting met de aangrenzende gebouwen, maar ook om voldoende lichtinval te garanderen. Licht en ruimte waren voor Bosch en Van Eyck belangrijke begrippen en het menselijk welzijn stond centraal. Omdat deze sleuven zowel aan het Singel als de Spuistraat voorkomen, is de minimale breedte van het gebouw daar waar de insnoeringen samen komen slechts 2,5 m. Het Witte Huis (Singel 187) is daarbij als uitgangspunt genomen en is opgenomen in het totaalontwerp (zie de vogelschets).

Van Eyck heeft meegewerkt, maar haakte af naar aanleiding van het doortrekken van de begane grond, wat hij een inbreuk vond op de structuralistische opzet van het gebouw. Het gebouw heeft een betonconstructie die bestaat uit een ruggengraat van meanderende balken die door zware kolommen wordt gedragen. Aan weerszijden van deze ruggengraat bevindt zich een skelet van geprefabriceerde betonbalken en -kolommen.

Het PC Hoofthuis wordt een hoogtepunt van het Nederlandse structuralisme genoemd. Het gebouw heeft inwendig een gevarieerd karakter door alle trappen, vides en erkers, waardoor het bijna een stad op zichzelf is. Het entreegebied is bedoeld als publieke ruimte. Op de eerste drie verdiepingen zijn centrale voorzieningen gehuisvest, zoals de bibliotheek en de kantine. Daarboven liggen lesruimten en werkkamers. Ook het interieur is door het architectenbureau ontworpen en wordt gekenmerkt door kleuren die de routing door het pand aangeven. Op aandrang van Bosch werd een mix van functies in het gebouw ondergebracht, wat moet bijdragen aan een levendig en menselijk straatbeeld. Bosch plande een boetiek, boekwinkels en een café. Tegen zijn bedoelingen in werd het gebouw door hekken steeds meer afgesloten. Ook het dak is niet de groene oase geworden die Bosch had gewild.

De UvA gaat het gebouw verkopen. Een herbestemming is dus op komst. Er zijn al meerdere voorstellen voor een nieuwe bestemming gedaan. Een renovatie zal mogelijk gevolgen hebben voor de aanwezige monumentale waarden.

Gebruikte literatuur:

• Theo Koster. 'Letterenfaculteit Universiteit van Amsterdam. Een dienstbaar gebouw'. De Architect (sept. 1984): p. 80-85
  • Hans van Heeswijk en Paul de Ley. 'Gebouw voor de faculteit der letteren te Amsterdam'. Bouw 13 (juni 1986): p.36-41
  • Inventarisatie architectuur post-'65. Amsterdam: Bond Heemschut, 2019

P.C. Hoofthuis
P.C. Hoofthuis
De passage is helaas afgesloten met hekken.
Eén van de door inhammen ingesloten bouwdelen
Spuistraat 128-134
Spuistraat 128-134
Singel 179 t/m 201 met rechts de ingang van de Korte Huiszittensteeg, in 1895 verbreed voor de aanleg van de Raadhuisstraat. Foto A. Jager, 1867-1875
Op nr. 179 de Twentsche Bank (W.A. Froger, 1874)
Na de sloop in 1980 was de Spuistraat te zien vanaf het Singel