Oud adres: II506, wijk 33, klein nr. 470, kadaster F109, verponding 6126
Postcode: 1017AV
Architect: A. Cahen / J.P.H. Girod
Opdrachtgever: H.J. Meijer (fa. Tentler en Co, Keizersgracht 117)

(9 afbeeldingen)

Invuloefening ('vingeroefening') in moderne architectuur aan de gracht: poging om met een asymmetrische smalle hoge gevel van grijs beton een hedendaags grachtenhuis te maken met moderne pre-fab materialen als betonelementen en stalen kozijnen. De asymmetrische gevelbeëindiging zonder topgevel of lijst heeft aan één zijde een dakterras. De in een cilinder geplaatste spiltrap is een belangrijk element in het interieur. Voorbeeld van Post '65 architectuur uit de periode 1966-1990.

Het eigentijdse grachtenhuis is gebouwd dankzij het "maniakale doorzettingsvermogen van Cahen". Het door Abel Cahen (1934) ontworpen pand kon pas gebouwd worden na 14 afkeuringen door de Welstandscommissie, goedkeuring kwam pas bij de 15de behandeling. Ook de Commissie voor de Oude Stad keurde het ontwerp aanvankelijk af, maar ging uiteindelijk op 30 juni 1967 akkoord. Het plan was ondertussen wel aanzienlijk verbeterd. Het is dus niet juist, wat vaak wordt gesteld, dat het ontwerp van het verrezen gebouw was afgekeurd. De vergunning voor een bedrijfsruimte en vier woningen werd verleend op 16 augustus 1968. Het pand wordt inmiddels veelvuldig genoemd als een geslaagd voorbeeld hoe te bouwen in een moderne vormentaal in de historische binnenstad. Het is wel nagevolgd in de binnenstad (vergelijk Oudeschans 3), maar is toch altijd vrij uniek gebleven. Overigens is om deze nieuwbouw te kunnen realiseren een pand is gesloopt met een zeer oude kern: er werd een houtskelet met zwanenhalskorbelen aangetroffen. Op een tekening is inderdaad een klein pand te zien dat vermoedelijk uit de late 16de eeuw stamde.

• Arnaud Beerdens. 'Abel Cahen haakt in op een kontinu proces.' TA-BK 8-72: p. 181-186
  • A. de Vries. 'Bescherming en restauraties. Hoe wordt er met de Amsterdamse binnenstad omgesprongen?' Ons Amsterdam 33 (1981): p. 211-216

Adressen: Singel 428 1,2,3,4,O

Het oude Singel 428 vóór de vervanging door nieuwbouw