Brouwersgracht 180

Adres: Brouwersgracht 180
Oud adres: UU588, wijk 52, klein nr. 68, kadaster D1354, verponding 1386
Postcode: 1013HC
Architect: Sjoerd Soeters

(3 afbeeldingen)

Woongebouw met een historiserende pakhuisgevel, een trapeziumgevel, voegt zich goed in de gevelwand van de Brouwersgracht waarin pakhuizen domineren. De gevel telt twee assen met rondboog en drie assen met ronde vensters, waarvan één de middenas vormt.

Zeldzaam voorbeeld waar de nieuwbouw mooier is dan de oudbouw. Ontwerp van architect Sjoerd Soeters heeft het stadsgezicht van de Brouwersgracht verbeterd, omdat het pand, dat in de breedte was gebouwd, ter plaatse van een afgebrand pakhuis, een dissonant was in het historische gevelbeeld van een aangesloten pakhuizenrij van verticale tuitgevels. Het nieuwe pakhuis lijkt sterk op het buurpand Brouwersgracht 174-178. Zelfs de bollen ontbreken niet. De luiken, die altijd open staan, waren niet direct bij de oplevering klaar, maar die werden later nog toegevoegd. Toch kan de kenner aan de detaillering zien dat het gebouw niet dateert uit de Gouden Eeuw. Er is gekozen voor een baksteenformaat dat vroeger niet bestond, en een voeg die niet gebruikelijk was. Bovendien zijn de lintvoegen deels uitgevoerd in wit.

Architectuurhistoricus Vincent van Rossem noemde het pand in Binnenstad een 'aanwinst voor de Brouwersgracht'. Pikant detail was dat hij de oude laagbouw als 'orde 2' had gewaardeerd, dus 'waardevol voor het stadsgezicht'. Volgens hem heeft bureau Soeters Van Eldonk met deze nieuwbouw "een belangrijke bijdrage geleverd aan de vaak wat dogmatische discussie over 'historiserende architectuur'. Tegenstanders suggereren graag dat de geniale creativiteit van architecten beknot zou worden door een dictaat van oude bouwkunst, maar architecten die echt creatief zijn kunnen nu juist moderne gebouwen maken met traditionele vormentaal. P.J.H. Cuypers kon dat, en zelfs H.P. Berlage deed op zijn geheel eigen manier ook zoiets. De meest geavanceerde industriële natie van Europa, Engeland, bouwde historiserend tussen 1850 en 1940, en toch modern, want nergens anders in het Avondland was het burgerlijke woonhuis rond 1900 zo radicaal vernieuwd." Volgens Van Rossem wordt het architectuurdebat in Amsterdam "nog altijd gedomineerd door de ideologie van het Modernisme", dus zal dit ontwerp ook wel worden weggezet als 'historiserend'.

Gebruikte literatuur:

• Vincent van Rossem. 'Brouwersgracht 180. Een nieuw pakhuis: aanwinst voor de Brouwersgracht'. Binnenstad 237 (december 2009)

Brouwersgracht 180
Brouwersgracht 180