Oud adres: CC719, wijk 56, klein nr. 650, kadaster I1734, verponding 3162
Postcode: 1017EL

(8 afbeeldingen)

Oorspronkelijk met Keizersgracht 544 een halsgevel-tweeling uit ca. 1675, maar sinds ca. 1760 één van de zwierigste voorbeelden van een klokgeveltop in Lodewijk XV-stijl: een rijke top met gebogen lijstvormig fronton met grote kuif en versiering overlopend naar cartouche rond hijsbalk, inspringende aanzetstukken met zeer grote kuif, origineel hijsluik.

Dit huis vormde oorspronkelijk met Keizersgracht 544 een 17de-eeuwse halsgevel-tweeling uit ±1675, maar sinds ±1760 is het één van de zwierigste voorbeelden van een klokgevel in Lodewijk XV-stijl. De rijke topgevel heeft een gebogen lijstvormig fronton met grote kuif. De zeer uitbundige versiering van het fronton loopt over in een cartouche rond de hijsbalk. De grote inspringende aanzetstukken hebben eveneens typerende Lodewijk XV-ornamenten. De gevel is een goed voorbeeld van de Nieuwe Zwier waartegen rond 1765 een reactie volgt, namelijk een terugkeer naar een meer ingetogen en classicistische bouwtrant.

Het huis heeft zijn hijsluiken op zowel de zolderverdieping als de derde verdieping weten te behouden. Beide verdiepingen waren pakzolders. Een grachtenhuis met pakzolders wordt een koopmanshuis genoemd. Omdat pakzolders, zoals de derde verdieping van dit huis, tegenwoordig gebruikt worden voor bewoning, zijn de hijsluiken doorgaans vervangen door glazen vensters. Hier is dat niet gebeurd.

Redengevende omschrijving: Pand met zeer rijke klokgevel (1760). Stoep en deur uit de bouwtijd.

Keizersgracht 546 en 544