De Koopermoole

Huisnaam: De Koopermoole
Postcode: 1016DV

(12 afbeeldingen)

Verhoogde lijstgevel in Lodewijk XIV-stijl, met halfcirkel verhoogde lijst met attiek met balustrade en versierde middenverhoging (kuif), fraaie deuromlijsting met Composiet pilasters en gebogenfronton met kuif en reliëf en inschrift 'De Koopermoole' met jaartal, stoep met S-vormige flesbaluster. Interieur: stucwerk in Lodewijk XV-stijl en een trapbaluster uit dezelfde tijd.

Het huis De Koopermoole heeft een fraaie verhoogde lijstgevel in een overgangsstijl van Lodewijk XIV naar XV. De met een kleine halfcirkel verhoogde kroonlijst heeft een attiek met een open balustrade en een gesloten middenverhoging met kuif. De enige versieringen, die op deze goed geproportioneerde gevel voorkomen, zijn te vinden in de top en in de deurpartij.

De ingang is versierd met een fraaie deuromlijsting met composiet-pilasters en een gebroken fronton met kuif en reliëf. Onder het relief staat de naam "De Koopermoole", evenals het jaaral 1746. De afbeelding is gepolychromeerd.

De stoep is eveneens rijk versierd. De S-vormige baluster die hier is toegepast, is uiterst zeldzaam en komt maar op een paar plaatsen in de stad voor. Het is merkwaardig dat schuin aan de overzijde van de gracht nog een voorbeeld van een dergelijke beginbaluster voorkomt: Keizersgracht 224 (het huis Saxenburg, 1765), een duidelijke navolging.

Het huis is een gangbaar drie-raams breed grachtenhuis. Het interieur kan als voorbeeld dienen voor de gangbare indeling van een dergelijk huis. Aan één zijde, bij dit huis aan de linkerzijde, bevindt zich de ingang. Daarachter ligt een gang die helemaal doorloopt, langs de binnenplaats af, naar het achterhuis. Daar de gang zich aan één zijde van het huis bevindt, zijn er slechts deuren aan één kant. De deuren leiden naar de voor- en achterkamer van het voorhuis. In veel huizen bevinden zich tegenover deze deuren schijndeuren. Bij Keizersgracht 225 is dat niet het geval, maar wel is symmetrie aanwezig in het stucwerk van de gang.

De zaal in het achterhuis is iets hoger gelegen dan de beletage van het voorhuis, waardoor enkele treden naar de ingang van de Zaal leiden. Enkele treden naar beneden leiden naar het souterrain dat ook bereikbaar is via de dienstingang in de stoep. De treden zijn onderdeel van het trappenhuis dat zich bij Amsterdamse grachtenhuizen doorgaans in het tussenlid tusen het voor- en achterhuis bevindt, dus naast de binnenplaats tussen voor- en achterhuis. Ook bij dit huis is dat het geval.

Adressen: Keizersgracht 225 A B C D E F G H K
Inschrijvingsdatum: 05-06-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder gebeeldhouwde, verhoogde zandstenen lijst en attiek, met gesneden deuromlijsting en vier Louis XIV flesbalusters en S-vormige hoofdbaluster, alles uit 1746; latere gevellantaren. Inwendige stucgang.

Verhoogde lijstgevel met open attiek met gesloten middenverhoging
Keizersgracht 225: deuromlijsting