Postcode: 1016DS
Opdrachtgever: Jan du Pivé

(22 afbeeldingen)

Lijstgevel met rechte kroonlijst eerste helft 19de eeuw, attiek verdwenen, verder nog 18de-eeuwse gevel met weinig voorkomende rococo vensteromlijstingen, m.n. raam in middentravee beletage is fraai omlijst. Interieur: fraaie stucwerk-gang in Lodewijk XV-stijl, gesneden trapbaluster, zaal met betimmering, stucwerkplafond en schouw in Lodewijk XV-stijl, fraaie tuinkamer in Lodewijk XVI-stijl (1793). 17de-eeuwse beschilderingen op balken en planken ontdekt in 2010

Dit in oorsprong 17de-eeuwse grachtenhuis werd in ±1755 verbouwd in opdracht van Jan du Pivé. De lijstgevel kreeg toen het voorkomen dat vandaag nog grotendeels bestaat met versieringen in Rococo-stijl boven de vensters. Echter, het attiek met liggende beelden, hoekvazen en een rijk gebeeldhouwd middenpaneel met C-voluten en rocaillekuif werd in de 19de eeuw verwijderd. De voordeur en het snijraam in empire-stijl dateren uit 1793.

Het huis bevat een waardevol interieur uit ±1755, waaronder een stucwerkgang met redelijk zwaar lijstwerk en ornamenten in Rococo-stijl, o.a. cartouches boven de deuren, van uitzonderlijk hoge kwaliteit. De zaal in het achterhuis heeft een stucwerkplafond uit dezelfde periode, o.a. met vogeltjes die bloemenslingers dragen. Ook de marmeren schouw is nog aanwezig. De tuinkamer daaronder heeft een interieur met betimmeringen en een schouw in Lodewijk XVI-stijl uit 1793.

Tijdens de restauratie in 2010 werd op de balken en planken van zowel het plafond van de zaal als de daarboven gelegen slaapverdieping 17de-eeuwse beschilderingen aangetroffen, voornamelijk rankwerk. Aangezien de beschilderingen in de zaal aan het oog worden onttrokken door het 18de-eeuwse plafond heeft de eigenaar besloten deze geheel na te bootsen in de achterkamer op de 1ste verdieping. In de voorkamer is een nieuw gemaakte 17de-eeuwse beschildering met vogels aangebracht. De toenmalige eigenaar heeft in 2011 in het huis veel 18de-eeuwse interieurelementen van elders ingebracht zoals een plafondstuk en behangsels in de zaal. Aan de gang zijn ook enkele stucreliëfs toegevoegd, kopieën van de reliëfs in de gang van Prins Hendrikkade 171. De eigenaar wilde in 2012 ook de 18de-eeuwse attiek terugbrengen, maar dat mocht niet van Monumentenzorg. Waar de toenmalige eigenaar wél in slaagde, was de herbouw van een in stijl 18de-eeuws tuinhuis.

Gebruikte literatuur:

• Walther Schoonenberg. 'Waarom mag de 18de-eeuwse kuif niet worden gereconstrueerd?' Binnenstad 256 (febr./maart 2012)

Adressen: Keizersgracht 207 A B
Inschrijvingsdatum: 05-06-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel met gesneden deur- en vensteromlijstingen en gebeeldhouwde kelderpui (begin XVIIIc), onder rechte daklijst (XIX A ?). Empire deur en snijraam.

Keizersgracht 207.
Zijaanzicht van lijst en attiek