Postcode: 1015CS
Architect: Jan van Logteren
Restauratie: 1971/73, 1997 (beschilderingen)

(31 afbeeldingen)

17de-eeuws huis verbouwd in 1738 in Lodewijk XIV-stijl: met twee verdiepingen verhoogd en achterhuis vergroot. De nieuwe halsgevel (de hoogste halsgevel?) met een rijk versierde hals met kuif, putti (kinderfiguren) van Jan van Logteren in klauwstukken. Spectaculaire restauratie: bovenste twee verdiepingen in 1959 gedemonteerd, in 1972/73 herbouwd. Ook de stoep werd herbouwd. Interieur: stucwerkgang met schijndeuren, plafondstukken in voorkamer (Prudentia met slang en spiegel), achterkamer (Ceres krijgt vruchten) en zaal (Vader Tijd met zandloper op hoofd en Astronomie met sextant en hemelsfeer). Twee secreten op binnenplaats (circa 1744). Het plafondstuk in voorkamer wellicht hier in 1882 aangebracht (ingebracht). Tuinhuis van Keizersgracht 587 in 1917 gesloopt en hier herplaatst achter Keizersgracht 62-64 (even breed als Keizersgracht 62-64).

Dit huis is al bekend in 1619 en zal toen een trapgevel hebben gehad. In 1738 werd het huis voor Christina Soutman grondig verbouwd: het werd met twee verdiepingen verhoogd, waardoor het hoog uittorende boven het buurhuis Keizersgracht 62, een nog 17de-eeuwse halsgevel. Mogelijk was het toen het hoogste koopmanshuis van Amsterdam. Tevens werd het achterhuis vergroot en een nieuwe voorgevel gemaakt. De rijk versierde topgevel in de zware vormgeving van de Lodewijk XIV-stijl heeft putti (kinderfiguren) in de klauwstukken en wordt toegeschreven aan Jan van Logteren. De putti stellen links, de handel (zie de gevleugelde hoed, een attribuut van Mercurius) voor, rechts de Aarde (zie korenaren). Het is het laatste werk toegeschreven aan Jan van Logteren in de Lodewijk XIV-stijl. Al in 1737 maakt hij zijn eerste werk in de Lodewijk XV-stijl: een regentenbord in het Burgerweeshuis.

In de jaren '50 werd het pand bouwvallig. De bovenste twee verdiepingen, inclusief de topgevel, werden in 1959 gedemonteerd. In 1962 werd het pand door Stadsherstel Amsterdam NV aangekocht, waarna in 1972/73 een volledige restauratie plaatsvond. Het bovenste deel van het pand werd herbouwd, waarbij de originele topgevel werd herplaatst. Ook de stoep werd teruggebracht. De toegangsdeur (uit ±1800) is overigens van elders.

In de tuin werd het tuinhuis van Keizersgracht 587 (in 1917 gesloopt) geplaatst. Dit brede tuinhuis is bijna even breed als de twee panden Keizersgracht 62 en 64 gezamenlijk (ruim 11 meter). Na de restauratie van de panden Keizersgracht 62 en 64 was het Sweelinck Conservatorium in deze panden gevestigd. Tegenwoordig zit het Euro Business Center er. Keizersgracht 64 heeft een fraai interieur: een stucgang met rijke ornamenten en (schijn)deuren in Lodewijk XIV-stijl en plafondstukken in drie kamers op de beletage: de voorkamer, de achterkamer en de zaal. Op de binnenplaats zijn twee 18de-eeuwse secreten (WC's) bewaard gebleven, waartussen een houten sierwand staat met twee pilasters, een zgn. secretenwand. De plafondstukken zijn geen van drieën gesigneerd; ze zijn duidelijk van verschillende hand. In de voorkamer bevindt zich een plafondstuk met Prudentia, de voorzichtigheid (herkenbaar aan de attributen slang en spiegel), omringd door vier putti. Het doek is waarschijnlijk uit een ander huis afkomstig. In de achterkamer is Ceres, godin van de landbouw, afgebeeld (herkenbaar aan de korenaren die zij vasthoudt). Een jonge vrouw biedt haar een mand met vruchten aan. De twee putti dragen eveneens symbolen van Ceres (zoals een sikkel). In de zaal, de belangrijkste kamer in het achterhuis, eveneens op de hoofdverdieping, stelt het plafondstuk Vader Tijd voor (met het attribuut de zandloper op zijn hoofd) en Geometrie (met de attributen hemelbol en sextant).

• I.H. van Eeghen. 'De restauratie van Keizersgracht 62-64'. Maandblad Amstelodamum 62 (1975): p. 25-30
  • P.M. Fischer. Ignatius en Jan van Logteren. Alphen aan de Rijn, 2005: p. 424-426
  • Hans Tulleners. Een pracht van een gracht. 23 monumenten aan de Amsterdamse Keizersgracht. Open Monumentendag. Amsterdam: Bureau Monumentenzorg, 1988

Redengevende omschrijving: Pand met halsgevel met putti in de vleugelstukken XVIIIb).

Keizergracht 64