Kalverstraat 10

Adres: Kalverstraat 10
Oud adres: E219, wijk 24, klein nr. 9, kadaster F2772, verponding 2862
Postcode: 1012PC
Opdrachtgever: Rudolf Wetstein (1727), Isaac Tirion (1742)

(7 afbeeldingen)

Winkelpand met topgevelachtige verhoogde lijst met voluten, kuif en borstbeelden Minerva en Mercurius op de hoeken. Winkelpui gewijzigd.

De uitgever Isaac Tirion (1705-1765) vestigde zich in 1742 in dit pand dat hij liet verbouwen. Aan de uitgever herinnert alleen nog de topgevel met de borstbeelden: Minerva verwijst als godin van de wijsheid naar de boeken die hier te koop waren, terwijl Mercurius als god van handel en reizigers aan alle landkaarten refereert die in de winkel werden verkocht. Het pand is een van de zeldzame getuigenissen van de grote bloei, die de Amsterdamse boekhandel in de 17de en 18de eeuw heeft gekend. Het pand van het type koopmanshuis (zie de pakhuisvensters op de drie bovenste verdiepingen) bestaat uit een voorhuis, tussenlid en achterhuis. In 1769 werd de uitgever Gerrit de Groot eigenaar van het pand aan de Kalverstraat en de erachter gelegen woningen aan de Jonge Roelensteeg. Na zijn dood in 1771 werden de twee kinderen, Jan en Grietje de Groot, bij testament van de weduwe van Gerrit de Groot, mede-eigenaar. In 1780 scheidden zij de onroerende goederen van hun moeder en werd Jan de Groot (1733-1801) eigenaar van het huis aan de Kalverstraat en de twee panden in de Jonge Roelensteeg. Van het jaar vóór deze verdeling dateert het schilderij van Isaak Ouwater (1748-1793). Er was toen een loterijhuis in het pand gevestigd. De prachtig gesneden deurkalf met portret van Hugo de Groot is bewaard gebleven.

Van het interieur herinnert niets aan het 18de-eeuwse winkelpand. Tussen 1833 en 1883 hadden Joh. Muller en Christiaan Muller hier een veilinghuis en boekwinkel. In 1884 werd het pand verbouwd (er kwam een nieuwe winkelpui) en in 1917 volgde een zodanig ingrijpende verbouwing die van eerdere bouwperioden niets meer rest.

Adressen: Kalverstraat 10
Inschrijvingsdatum: 05-06-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder gezwenkte lijstvormige zandstenen top met borstbeelden op de hoeken (XVIIIb).

Kalverstraat 10
Kalverstraat 10
Borstbeeld Minerva
Borstbeeld Minerva
Borstbeeld Mercurius
De boekhandel en het loterijkantoor van Jan de Groot in de Kalverstraat in Amsterdam, Isaac Ouwater, 1779
Gesneden deurkalf met een beeltenis van Hugo de Groot
Jan de Groot (1733-1801) en zijn familie, Hendrik Pothoven (1726-1807), 1777