Nieuwe Herengracht 181-187

Adres: Nieuwe Herengracht 181-187
Oud adres: 181: (Lange Joden Herengracht) V343, wijk 15, klein nr. 64, kadaster H1516, verponding 4950
183: (Lange Joden Herengracht) V344, wijk 15, klein nr. 65, kadaster H1515, verponding 4951
185: (Lange Joden Herengracht) V345, wijk 15, klein nr. 66, kadaster H1514, verponding 4952
187: (Lange Joden Herengracht) V346, wijk 15, klein nr. 67, kadaster H1513, verponding 4953
Postcode: 1011SK
Architect: Lambert van de Lande
Restauratie: 1966 (185), 1977

(12 afbeeldingen)

Oorspronkelijk samen met Nieuwe Herengracht 189 een vijfling-halsgevel met gebogen lijstvormig fronton met gebeeldhouwde vulling met beeltenissen en bladerenmotief-klauwstukken, een projectontwikkeling van timmerman Lambert van de Lande. Van deze vier halsgevels heeft één zijn hals verloren. Nr. 181 en 185 hebben nog de oorspronkelijke raamverdeling. Nr. 187 is eind 18de eeuw (ca. 1800?) vernieuwd en kreeg een rechte lijst met twee consoles.

Uit bouwhistorisch onderzoek door Henk Zantkuijl voorafgaande aan de restauratie is gebleken dat deze vijf identieke woonhuizen een indeling hadden typerend voor de overgang van de 17de-eeuwse insteekhuis naar het 18de-eeuwse kamer-en-suite type met een uitgebouwde keuken. De doorsnede geeft nog een insteekverdieping aan in de binnenhaard en in het voorhuis. De maten van de kamers zijn echter zeer hoog terwijl de onderpui laag blijft. De opkamer is zelfs 4 m hoog. De doorsnede is beter te lezen als een normaal huis met twee verdiepingen boven de beletage met een niveauverschil in de vloer van de 1ste verdieping. Het onderhuis was als een aparte woning te verhuren.

H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Amsterdam, 1993: p. 502

Adressen: Nieuwe Herengracht 181 A B C D E
Inschrijvingsdatum: 21-05-1970
Redengevende omschrijving: Pand met halsgevel (plm 1700/XVIIIa) met borstbeeld. Gesneden deur en -kalf, versierde stoep en kelderpui, alles XVIIIb. Empire roedenverdeling.
Adressen: Nieuwe Herengracht 183 1,2,H,O
Redengevende omschrijving: Pand met halsgevel (plm 1700/XVIIIa) met borstbeeld.
Adressen: Nieuwe Herengracht 185 A B
Adressen: Nieuwe Herengracht 187 A B
Inschrijvingsdatum: 21-05-1970
Redengevende omschrijving: Huis uit plm 1700/XVIIIa. Gevel (oorspronkelijk halsgevel) onder gesneden rechte lijst (tegen of plm 1800). Empire roedenverdeling op de verdiepingen.

Nieuwe Herengracht 181 t/m 187
Nieuwe Herengracht 181, 183 en 185