Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Herengracht 564

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Herengracht 564
Oud adres: Y211, wijk 60, klein nr. 604, kadaster I1252, verponding 5611
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Verhoogde lijstgevel
Bouwstijl: Lodewijk XIV
Bouwjaar: ±1730

(4 afbeeldingen)

Pand met een geheel zandstenen gevel met een weinig voorkomende verhoogde lijst, een topgevelachtige verhoging bestaande uit een driepasvormige verhoging met daarop twee vrouwenfiguren en één vaas in top. Laat-18de-eeuwse vensters roedeverdeling (met nog enkele paarse ruiten). Versierde stoep met drie flesbalusters. Empire deur, snijraam en -hek.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 1898
Adres: Herengracht 564
Adressen: Herengracht 564
Inschrijvingsdatum: 21-05-1970
Redengevende omschrijving: Pand met zandstenen gevel onder gebeeldhouwde lijstvormige gelobde top (XVIIIa/b). Versierde stoep met 3 flesbalusters. Empire deur, snijraam en -hek. Nog enkele paarse ruiten.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Herengracht 564 (© Walther Schoonenberg)
Herengracht 564
Topgevelachtige verhoging met beelden (© Walther Schoonenberg)
Topgevelachtige verhoging met beelden
Herengracht 564. Tekening uit het Grachtenboek van Caspar Philips
Herengracht 564. Tekening uit het Grachtenboek van Caspar Philips
Herengracht 564 en 562
Herengracht 564 en 562

[Grachtenboek van Caspar Philips]

Laatste wijziging: december 2017

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]