Oud adres: 61: SS212, wijk 31, klein nr. 289, kadaster F702, verponding 5495
63: SS211, wijk 31, klein nr. 288, kadaster F701, verponding 5494
Postcode: 1015BC
Restauratie: 61: 1975

(6 afbeeldingen)

17de-eeuwse halsgevel-tweeling, festoenen om hijsbalk, gebogen topfronton, twee oeil-de-boeuf's, 61: onderpui ca. 1900 gewijzigd, 63: 18de-eeuwse onderpui.

De halsgevel wordt gebouwd in de periode 1640-1775. De 17de-eeuwse halsgevel is goed te onderscheiden van de 18de-eeuwse. In de 17de eeuw komen classicistische elementen zoals de guirlandes om de hijsbalk, het gebogen topfronton en de twee oeil-de-boeuf's (de gebeeldhouwde ovale zolderraampjes). Deze 17de-eeuwse halsgevel-tweeling wordt gekenmerkt door het sobere classicisme van de vlakke gevel. De pilastergevel, zoals toegepast bij Herengracht 59 (1659), raakt in de laatste decennia van de 17de eeuw uit de mode, waarna de gevels vlakker worden.

De onderpuien van deze halsgevel-tweeling zijn gewijzigd, van nummer 61 in circa 1900 met toepassing van veel glas, van nummer 63 al in de 18de eeuw: de houten onderpui is versteend.

H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Het woonhuis in de stad. Amsterdam, 1993: p. 344

Redengevende omschrijving: Pand met halsgevel met oeils-de-boeuf (XVII B)
Redengevende omschrijving: Pand met halsgevel met oeils-de-boeuf (XVII B).

Fraaie 17de-eeuwse halsgeveltoppen met festoenen en segmentvormige frontons.
Tekening uit het Grachtenboek van Caspar Philips
Geheel links Herengracht 59, daarnaast 61-63. Nr 63 is slechts gedeeltelijk te zien. Historische foto.