De Drie Heuvelen

Huisnaam: De Drie Heuvelen
Oud adres: SS269, wijk 50, klein nr. 342, kadaster D5786, verponding 5391
Postcode: 1015BN
Opdrachtgever: Frans Bosboom

(27 afbeeldingen)

17de-eeuws huis, in 1762 verhoogd en verbouwd, kreeg een zandstenen gevel in Lodewijk XV-stijl met een rechte lijst met daarboven open balustrade met gesloten middenverhoging en schild met drie heuvels (ingekleurd), siervazen, goed bewaard gebleven. Fraaie gevellantaarn. Interieur: gang met stucwerk in Lodewijk XV-stijl, boven toegang naar de zaal putti, voor-, achterkamer en zaal met stucwerk, betimmeringen en marmeren schouwen.

Herengracht 48 werd in 1614 gebouwd in opdracht van de doopsgezinde koopman Jan Jansz Munter. Het stond toen bekend als 'De Drie Putgens'. In 1638 werd de eigenaar Nicolaas van der Heuvel, die het huis omdoopte tot 'De Drie Heuvelen'. In 1761 kocht Frans Bosboom, koopman en winkelier in lakenen en baaien, het in oorsprong 17de-eeuwse huis en liet het in 1762 verhogen en van een nieuwe gevel voorzien en wijzigde het interieur geheel in de toen gangbare Lodewijk XV- of Rococo-stijl. De nieuwe, geheel van zandsteen gemaakte gevel heeft een rechte trigliefenlijst met daarop een open balustrade met een gesloten middenverhoging met schild, waarin drie heuvels zijn afgebeeld. Deur en vensters kregen Frans aandoende gekuifde omlijstingen.

Het in opdracht van Bosboom gemaakte sierlijke Rococo-interieur is bijzonder goed bewaard gebleven. De gang heeft een fraaie stucwerkdecoratie. Boven de toegang naar de zaal en het souterrain van het achterhuis bevindt zich een stucreliëf met drie putti. Op de hoofdverdieping hebben de voor- en achterkamer en de zaal nog hun stucwerkplafonds, marmeren schoorsteenmantels en houten wandbetimmeringen uit 1762. In de voorkamer en de zaal zijn boven de deuren schilderstukken aangebracht, zogenaamde bovendeurstukken. Het 18de-eeuwse bovendeurstukje in de voorkamer toont Apollo op zijn strijdwagen.

Het huis werd in 1974 gekocht door architect Piet Zanstra, bekend van het Maupoleum in de Jodenbreestraat, die het liet restaureren. Zijn grootste ingreep was de overkapping van de binnenplaats tussen het voor- en achterhuis en de opening van de achterkamer naar de binnenplaats door de verwijdering van twee vensters. Ook werd op de binnenplaats een lift gebouwd. Tegenwoordig is in het pand uitgeverij Prometheus gevestigd.

• H.W. Alings. 'De Drie Heuvelen. Herengracht 48.' Maandblad Amstelodamum L (1963): p. 213
  • I.H. van Eeghen, e.a. Vier eeuwen Herengracht. Amsterdam, 1976: p. 411
  • Luuc Kooijmans. Herengracht 48. Amsterdam, 2017
  • Paul Spies e.a. Het Grachtenboek. Den Haag, 1991: p. 125

Adressen: Herengracht 48 2,H
Inschrijvingsdatum: 26-05-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gepleisterde zandstenen gevel met triglyfenlijst, gebeeldhouwde balustrade en vensteromlijstingen (vroeg XVIIIc). Inwendig Louis XV stucgang en deuren.

Herengracht 48, kroonlijst met attiek met middenverhoging
Zijkant van de gevelbeëindiging, lijst en attiek met vaas.