Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Herengracht 7

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Herengracht 7
Postcode: 1015BA
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Klokgevel
Bouwstijl: Lodewijk XV
Bouwjaar: 17de eeuw, 1760

(3 afbeeldingen)

Klein 17de-eeuws huisje, smal (3.12 m) en laag (twee verdiepingen) met 18de-eeuwse klokgeveltop uit ca. 1760. Alleen de ramen en deur zijn veranderd sinds het Grachtenboek. De steeg rechts van het pand leidde naar twee inpandige huizen, nr. 9 en 11.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 1511
Adres: Herengracht 7
Adressen: Herengracht 7
Inschrijvingsdatum: 13-05-1970
Redengevende omschrijving: Huis (XVII) met klokgevel (XVIIIc) en bovenlicht met snijraamhek (XIXa).

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Herengracht 7 (© Walther Schoonenberg)
Herengracht 7
Klokgeveltop met kuifje (© Walther Schoonenberg)
Klokgeveltop met kuifje
Herengracht 7. Tekening uit het Grachtenboek van Caspar Philips
Herengracht 7. Tekening uit het Grachtenboek van Caspar Philips

[Grachtenboek van Caspar Philips]

Laatste wijziging: maart 2022

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]