Goudsbloemstraat 79-83

Adres: Goudsbloemstraat 79-83
83: QQ395, wijk 51, klein nr. 167, kadaster D2537, verponding 349
Postcode: 1015JK
Eigendom: Diogenes 1964

Sobere klok-drieling, kleine huisjes, rollagenklok met gebogen topfronton en kleine voluten.

De restauratie van deze prachtige 17de-eeuwse drieling was in feite niet veel meer dan een grote opknapbeurt, waarbij modern woongerief werd aangebracht. Verzakkingen waren er niet en er kon gekozen worden voor een conserverende restauratie. De restauratie van deze woningen is één van de particuliere initiatieven die de grootscheepse sloop van de buurt hebben voorkomen. In het Schetsplan-1970 wilde de gemeente bijna de gehele buurt slopen. De Actie Jordaad, gecombineerd met enkele restauratieprojecten waaronder die van het Claes Claesz. Hofje, hebben dit plan in de prullenbak doen belanden.

Gebruikte literatuur:

• H.J. Zantkuijl, Geurt Brinkgreve e.a. Tien jaar Diogenes. Amsterdam: Stichting Diogenes (1970): p. 36-37

Adressen: Goudsbloemstraat 79
Redengevende omschrijving: Laag huisje (XVII) met klokgevel onder rollagen en fronton (XIX ?).