Geldersekade 119

Adres: Geldersekade 119
Oud adres: O365, wijk 12, klein nr. 3, kadaster G3455, verponding 3347
Postcode: 1011EN

(5 afbeeldingen)

Rechte lijst met consoles en raampjes in fries, daarboven gesloten attiek met middenverhoging met kuif, sierschoorstenen. Lijkt sterk op Singel 292.

Bijzonder is dat er van dit pand een ontwerptekening bestaat, toegeschreven aan Anthony Viervant (Collectie KOG). Het betreft plattegronden van het souterrain, bel-etage en verdieping, waarvan men vermoedt dat het om Geldersekade 119 gaat. Het betreft een standaard-grachtenhuis met achterhuis. Merkwaardigerwijze zijn er alleen schouwen getekend in het achterhuis. De schoorstenen zijn extra duidelijk aangegeven. De tuinkamer heeft een alkoof met bed. De gang is symmetrisch opgezet met schijndeuren. De gang leidt naar het hoogtepunt van het huis, het trappenhuis met de lichtkoepel daarop (zie balkenconstructie). Anthony Viervant (een oom van Leendert Viervant) tekende ook de gevel van dit huis dat gelijkenis vertoont met Geldersekade 119.

C. Willemijn Fock (red.). Het Nederlandse interieur in beeld. Zwolle, 2001: p. 198

Adressen: Geldersekade 119 A B C
Inschrijvingsdatum: 28-04-1970
Redengevende omschrijving: Huis met gevel onder gebeeldhouwde lijst en attiek en twee zandstenen schoorstenen op het dwarse dak (XVIIIb).

Geldersekade 119
Geldersekade 119