Geldersekade 97

Adres: Geldersekade 97
Oud adres: N363, wijk 12, klein nr. 13, kadaster G3785, verponding 3338
Postcode: 1011EM
Bouwstijl: Hollandse Renaissance

(8 afbeeldingen)

Gaaf voorbeeld van traditionele architectuur uit de vroege 17de eeuw, een trapgevel in Hollandse renaissance met een toppilaster met vleugelstukjes en een draagsteentje met kopje, zeer gave leeuwenmaskers en veel zandstenen blokjes, lelieankers. Gevelsteen In Coignac (gepolychromeerd) en twee kopjes in de fries boven de puibalk. 18de-eeuwse houten onderpui. Deuromlijsting met zijlichten (teruggebracht bij restauratie). Zijgevel heeft dakkapel en zolderluiken.

Het brede zaalhuis is een variant van het gewone zaalhuis en als huistype al zeer oud. Men verbreedde het zaalhuis bijv. door extra stijlen in het midden te plaatsen. Een goed voorbeeld is Geldersekade 97, een breed zaalhuis. Aan de gevel is af te lezen dat er een scheidingsmuur in het midden zit (zie de middenlijn met blokjes). De trapgevel is een goed voorbeeld van de Hollandse renaissancestijl uit het begin van de 17de eeuw. Kenmerkend zijn de rode baksteentjes en de witte zandstenen blokjes langs de randen.

Amsterdamse gevels zijn vanaf 1550 gewoonlijk opgemetseld in kruisverband. Vlaams verband, waarbij na elke kop een strek komt, wordt in Amsterdamse gevels zelden toegepast. Bij uitzondering treffen we Vlaams verband aan bij trapgevels, zoals bij dit woonhuis.

• Theo Rouwhorst. 'Oog voor detail XXIV. Gevelankers'. Binnenstad 240 (juni 2010)
  • Theo Rouwhorst. 'Oog voor Detail XXXVI. Oud metselwerk'. Binnenstad 254/255 (november/december 2012)

Adressen: Geldersekade 97 2,H
Inschrijvingsdatum: 28-04-1970
Redengevende omschrijving: Dubbel hoekhuis (kort na 1600) met hoge trapgevel, versierd met kleine blokjes.

Geldersekade 97
Trapgevel in Hollandse renaissancestijl, veel kleine blokjes