Egelantiersgracht 73

Adres: Egelantiersgracht 73
Oud adres: MM440, wijk 44, klein nr. 179, kadaster D4952, verponding 3220
Postcode: 1015RE
Opdrachtgever: Hercules Bouman

(4 afbeeldingen)

Huis uit circa 1620, verbouwd in 1705: verhoogd en nieuwe voorgevel: halsgevel met klauwstukken met doorboord bloemmotief en een gebogen lijstvormig fronton met waaier.

Tijdens de restauratie van 1967 heeft Zantkuijl bouwhistorisch onderzoek gedaan en tekeningen gemaakt van het huis van 1620. Dit was een zaalhuis met kelder en verdieping, een veel voorkomend type in Amsterdam. Er was een schouw in het onderhuis en op de hoofdverdieping zowel in de zijkamer van het voorhuis als in de binnenhaard. De verdieping heeft geen schouwen. Het huis werd ingrijpend verbouwd, vergroot en gemoderniseerd in 1705 in opdracht van blauwsteenkoper Hercules Bouman. Hij liet het pand verhogen en een nieuwe voorgevel aanbrengen: een typerende halsgevel voor de vroege 18de eeuw met klauwstukken met doorboord bloemmotief. Het is een voor de Jordaan groot huis (5,54 m breed). Bij de restauratie in 1967 werden de 19de-eeuwse T-ramen vervangen door roede-ramen.

Gebruikte literatuur:

• I.H. van Eeghen. 'De restauratie van Egelantiersgracht 73'. Maandblad Amstelodamum 54 (1967): p. 212-213

Adressen: Egelantiersgracht 73 1,O
Inschrijvingsdatum: 22-04-1970
Redengevende omschrijving: Pand met halsgevel met vleugelstukken van het type met doorboorde bloem en ornament in de afdekking (XVIIIa).

Egelantiersgracht 73 na restauratie
Reconstructietekeningen van het 17de-eeuwse zaalhuis met kelder en verdieping.