Brouwersgracht 56

Adres: Brouwersgracht 56
Postcode: 1013GX
Opdrachtgever: Hendrik Meyer

(13 afbeeldingen)

Hoekhuis (winkel-hoekhuis), sierlijke klokgevel in Lodewijk XIV-stijl met siervaas in top, driepasvormig fronton met jaartal, inspringende aanzetstukken, winkelpui, bovenwoningen bereikbaar vanuit ingang aan zijgevel, omlijste raampjes in zijstraat geven trappenhuis aan.

Brouwersgracht 56 is een monumentaal winkel-hoekhuis. Het pand heeft een fraaie, sierlijke klokgevel in Lodewijk XIV met forse inspringende aanzetstukken, een driepasvormig fronton met vulling met het jaartal 1744 en een siervaas in top. Een winkel is te herkennen aan de houten onderpui en de ingang op straatniveau. Het huis heeft altijd bovenwoningen gehad. De bouwheer was meester-kaarsenmaker Hendrik Meyer. Hij bewoonde de winkel met de achterkamer en de kelderkeuken. Het onderste gedeelte van het achterhuis had hij in gebruik als kaarsenmakerij. De rest van het pand, m.a.w. de bovenwoningen vóór en achter, verhuurde hij. Hoekhuizen met bovenwoningen kwamen destijds veel voor. De bovenwoningen waren bereikbaar vanuit de ingang in de zijgevel. De gebeeldhouwde raampjes uit de bouwtijd geven de plaats van het trappenhuis aan. Het pand is dus een voorbeeld van 18de-eeuwse volkshuisvesting (verg. ook Herengracht 1).

Het pand is fraai gelegen aan de Brouwersgracht in de as van de Herengracht. Het is in 1949 gekocht door de Vereniging Hendrick de Keyser en in 1959 en opnieuw in 1993/94 gerestaureerd.

Gebruikte literatuur:

• I.H. van Eeghen. 'De restauratie van het huis Brouwersgracht 56'. Maandblad Amstelodamum 57 (1970): p. 67-68
  • I.H. van Eeghen. 'Brouwersgracht 46 t/m 56 te Amsterdam'. Jaarverslag Hendrick de Keyser 1973: p. 27-34
  • Theo Rouwhorst. 'Oog voor detail: Pothuizen'. Binnenstad 234 (juni 2009): https://www.amsterdamsebinnenstad.nl/binnenstad/234/pothuizen.html

Adressen: Brouwersgracht 56 1,2,3,H
Inschrijvingsdatum: 14-04-1970
Redengevende omschrijving: Fraai hoekpand met zeer gave, rijk gebeeldhouwde ingezwenkte halsgevel (1744) met gelobde volutenafdekking waaronder het jaartal in ornament. Gave zijgevel met drie trapvensters, bovenhuisdeur met bovenlicht (XIXa) en pothuis over de gehele lengte. Goede kleine roedenverdeling in de voor- en empire roedenverdeling in de zijgevel.

Brouwersgracht 56
Brouwersgracht 56