Oudezijds Achterburgwal 187

Huysman

Spinhuissteeg 2
Oud adres: B243, wijk 9, klein nr. 26, kadaster G2454, verponding 2367
Postcode: 1012DK
Opdrachtgever: Weduwe Huijsman

(8 afbeeldingen)

Hoekhuis, oorspronkelijk halsgevel, sinds ca. 1800 sobere tandlijst met raampje, zeer smal en hoog huis met puntdakje, hoge houten onderpui, geknikte zijgevel, gootsteen in buitengevel, grote gevelsteen Huysman met jaartal (huisteken van de opdrachtgever in 1727). 18de-eeuws voorbeeld van volkswoningbouw (bovenwoningen ontsloten via toegang in Spinhuissteeg, verg. Brouwersgracht 56 en Herengracht 1). In januari 2001 werd huis tijdelijk weer even een gestut slop i.v.m. filmopname The Hermit of Amsterdam.

Adressen: Oudezijds Achterburgwal 187 ;Spinhuissteeg 2 A B
Inschrijvingsdatum: 26-03-1970
Redengevende omschrijving: HOEKHUIS (1727) met voorgevel waarvan de top XIX A vervangen door een rechte lijst. Pui XIX A. Gevelsteen waarop man bij huis en 1727 HUYSMAN. Goede roedenverdeling. In de zijgevel tweelichten en gootsteentjes.

Oudezijds Achterburgwal 187, hoek Spinhuissteeg.
Zijgevel in de Spinhuissteeg