Kerkstraat 23
Adres: Kerkstraat 23
Oud adres: II306, wijk 56, klein nr. 225, kadaster E3145, verponding 2900
Postcode: 1017GA
Gebouwtype: Koetshuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwjaar: 1ste kwart 18de eeuw
(3 afbeeldingen)
Koetshuis van Keizersgracht 484. Dwarshuis met eenvoudige lijstgevel. Vier grote koetshuisdeuren.
Dit koetshuis is gebouwd op het kavel van het grachtenhuis dat thans bekend staat als Keizersgracht 484. De kavels van de Keizersgracht liepen door tot aan de Kerkstraat. Deze straat is bij de stadsuitleg van 1663 speciaal ontworpen als koetshuizenstraat. Aan de tuinzijde van de koetshuizen werden schijngevels gebouwd, als architectonische afsluiting van de grachtentuinen. Daarachter bevonden zich dan de koetshuizen aan de Kerkstraat. Op de begane grond werden de paarden en koetsen gestald, op de verdieping woonden de koetsiers en hun families. De zolderverdieping werd meestal gebruikt voor het opslaan van hooi en stro. Als de koets op de Keizersgracht moest worden voorgereden, moest helemaal worden omgereden.
Dit vroeg-18de-eeuwse koetshuis hoort officieel niet meer bij het grachtenhuis, omdat het eigendom gesplitst is. Het is een relatief laag dwarshuis – in de lengterichting langs de straat gebouwd onder een dwarskap – met een zeer sobere lijstgevel. De grote koetshuisdeuren dateren uit het begin van de 18de eeuw. Boven de centrale deuren bevinden zich hijsluiken naar de hooizolder.
Het koetshuis was qua beeld behoorlijk aangetast door het gebruik als discotheek, maar is recent in de oude staat teruggebracht.
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 2823
Adres: Kerkstraat 23
Adressen: Kerkstraat 23 A B
Inschrijvingsdatum: 25-06-1970
Redengevende omschrijving: Koetshuis (XVIII) met gevel onder rechte lijst.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: juli 2013