Vijzelgracht 4-8

Adres: Vijzelgracht 4-8
6: BB304, wijk 57, klein nr. 43, kadaster I3308, verponding 4346
8: BB303, wijk 57, klein nr. 42, kadaster I3309, verponding 4345
Postcode: 1017HR
Architect: Philips Vingboons

(5 afbeeldingen)

Wevershuizen. Noordse Bos. Woonhuizen onder dwarskap onder eenvoudige lijst. Goed bewaard gebleven, verzakt door metroaanleg in 2008, gerestaureerd door Stadsherstel in 2011.

De wevershuizen langs de Vijzelgracht zijn gebouwd naar ontwerp van architect Philips Vingboons (1607-1678). Ze vormen een onderdeel van de zes bouwblokken tussen de Spiegelgracht en Reguliersgracht, die in 1670/71 in één bouwstroom volgens een standaardontwerp van Vingboons tot stand zijn gekomen. De huizen bevatten een woonkelder, voor spinsters, en een woonhuis daarboven, voor wevers, met op de eerste verdieping de weefkamer. Het ontwerp is van de hand van de bekende 17de-eeuwse bouwmeester Philips Vingboons die ingetogen classicistische gevels met goede verhoudingen ontwierp: de voorgevel is exact een vierkant. Het classicisme van deze architectuur komt niet tot uitdrukking in de ornamentatie, maar in de afgewogen verhoudingen van de architectuur. Deze wevershuizen aan de Vijzelgracht verzakten in 2008 door de aanleg van het metrostation Vijzelgracht van de Noord/Zuidlijn. Na de aankoop door de gemeente zijn ze door architectenbureau Vroom in opdracht van Stadsherstel gerestaureerd.

• I.H. v. Eeghen. 'Het Noortse Bos'. Maandblad Amstelodamum 74 (1987): p. 7-11
  • Dr. Leonie van Nierop. 'De huizen in het Noortsche Bosch.' Jaarboek Amstelodamum 34 (1937): p. 93-131
  • Walther Schoonenberg. 'Wevershuizen gerestaureerd.' Binnenstad 248 (oktober 2011)
  • H.J. Zantkuijl. 'Variaties op een thema: de werkmanswoning in de 17de, 18de en 19de eeuw'. Bouwen in Nederland : vijfentwintig opstellen over nederlandse architectuur opgedragen aan Prof. ir. J.J. Terwen [Ed de Heer (eindred.) ... et al (Leids kunsthistorisch jaarboek, nr. 3, 1984)

Adressen: Vijzelgracht 4
Inschrijvingsdatum: 20-10-1970
Redengevende omschrijving: Gaaf hoekpand van het Noortse-Bos-type (plm 1670, enigszins verbouwd XVIII). Goede roedenverdeling. Pothuizen tegen voor- en zijgevel. Vormt nog een rij met nrs 6 en 8.
Adressen: Vijzelgracht 6 H,O
Inschrijvingsdatum: 20-10-1970
Redengevende omschrijving: Gaaf huis van het Noortse-Bos-type: (plm 1670, nog vrijwel in oorspronkelijke staat, doch met latere goede roedenverdeling). Vormt nog een rij met de nrs. 4 en 8.
Adressen: Vijzelgracht 8 1,H,O
Inschrijvingsdatum: 20-10-1970
Redengevende omschrijving: Pand van het Noortse-Bos-type (plm 1670, verbouwd tot boven en benedenhuis midden XIX). Goede roedenverdeling (midden XIX). Vormt nog een rij met de nrs. 4 en 6.

Vijzelgracht 4-6 na restauratie.
Wevershuizen aan de Vijzelgracht. Foto uit 1928.