De Zon

Naam: De Zon
Postcode: 1015AE
Gebouwtype: Woon/bedrijfspand
Architect: W.A. Froger (1854)
Opdrachtgever: Loth Gijselman en Benjamin van Bleyenburgh (1854)

(11 afbeeldingen)

Gevel met verhoogde geknikte kroonlijst met daarin een vergulde zon dateert uit ca. 1850, vermoedelijk in de kern ouder pand daarachter.

Het pand dateert oorspronkelijk uit 1609 en stond bekend als het huis 'daer de Son op 't dak staat'. In 1663 werd het pand door de toenmalige eigenares, de weduwe van burgemeester Geelvinck, verkocht aan een groep doopsgezinden die zich in 1660 hadden afgescheiden van de hoofdkerk. De nieuwe gemeente nam de huisnaam De Zon als haar naam aan. Achter het pand werd een grote schuilkerk gebouwd, een galerijkerk met drie tongewelven waarbij de twee kleinere gewelven door Dorische zuilen werden gedragen die ook de galerijen droegen. Er werd ook een kamer ingericht met een beschilderd plafond en een schoorsteenstuk van Jan van Neck, nu onderdeel van Singel 120. De schuilkerk was ook toegankelijk via een gang in Herengracht 109.

De zonisten gingen in 1823 weer samen met de doopsgezinde hoofdkerk, waarna het pand in bezit kwam van de makelaars Loth Gijselman en Benjamin van Bleyenburgh. Zij vestigden in de schuilkerk het eerste particuliere veilinghuis van Amsterdam. Ten behoeve daarvan werd het pand aan de gracht in 1854 verbouwd naar ontwerp van W.A. Froger. De kerkruimte werd in tweeën gedeeld: het onderste gedeelte werd kijkzaal, daarboven kwam de veilingzaal. In 1988/89 werd het veilinghuis verbouwd tot appartementen, maar de belangrijke ruimtes en ook het gewelf bleven bewaard.

• I.H. van Eeghen. 'Het Zonshofje.' Maandblad Amstelodamum 55 (1968): p. 121-130
  • Carel J. Ströer. 'De voormalige vergaderplaatsen der Doopsgezineden'. Jaarboek Amstelodamum 11 (1913): p. 151-158
  • Het Grachtenboek deel I: p. 103

Functie: Veilinggebouw
Jaartal: 1850±

Adres: Singel 118
Adressen: Singel 118 A B C D E
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder rechte lijst met geknikte verhoging, (XIXc).

Singel 118
Singel 118
Achtergevel van de schuilkerk gezien vanaf Herengracht 109
Singel 124, 122, 120, 118, 116, 114, 112
De voorzijde van doopsgezinde kerk De Zon op Singel 118. Ets uit 1723.
De Doopsgezinde kerk De Zon. Kopie naar tekening van Johannes Schouten, ca. 1750
Gebouw De Zon van de Maatschappij Tot Nut Van 't Algemeen, Singel 118, voorheen doopsgezinde kerk, later veilinghuis. Ets uit 1802.
Interieur van de Doopsgezinde kerk De Zon tijdens H. Avondmaal. Gezien naar het preekgestoelte. Ets uit ca. 1750.
Gezicht der Mennonieten Kerk De Zon, van Binnen, te Amsterdam. Interieur van de doopsgezinde kerk De Zon, gezien naar de preekstoel en het in 1786 gebouwde orgel. Ets naar een tekening van H.P. Schouten.
Veilinghuis in de vml. schuilkerk