Circus Carré

Naam: Circus Carré
Adres: Amstel 115-125
Oud adres: 115: W694, wijk 14, klein nr. 200, kadaster H0
Postcode: 1018EM
Architect: J.P.F.van Rossen / W.J.Vuyk

(18 afbeeldingen)

Circustheater met een rijk versierde gepleisterde gevel in eclectische classicistische trant met een opvallend gebogen dak, een roevenkap; middenrisaliet met driehoekig fronton, ter weerszijden daarvan vier raamassen. De enorme kap bevat zgn. Polonceauspanten, waardoor een grote overspanning kon worden gemaakt (onzichtbaar achter een plafond). Interieur: Hal, foyer en theaterzaal.

Aanvankelijk was het circustheater van hout, maar dat vond men zo brandgevaarlijk dat men een stenen gebouw oprichtte. Het gebouw met classicistische gevels, die aan het vrijwel gelijktijd gebouwde Concertgebouw doen denken, heeft een opvallende kap waardoor het gebouw een karakteristieke vorm heeft. In 1991 tot 1993 werd Carré verbouwd onder leiding van de architecten Onno Greiner en Martien van Goor. Zij ontwierpen een geheel nieuw toneelhuis. De toneelopening werd fors vergroot. In 2003-2004 werd het theater van binnen vrijwel geheel opnieuw opgebouwd en gerenoveerd door dezelfde architecten. De stalen spanten van de dakconstructie - die in de verbouwing van 2004 werd in het zicht kwamen - zijn niet ontworpen en vervaardigd door Gustave Eiffel, zoals sommige bronnen vermelden, maar door de Amsterdamse bruggenbouwer Koninklijke Fabriek voor Stoom- en andere Werktuigen.

• Mariëtte Wolf. Een plek om lief te hebben: geschiedenis van Carré. Uitgeverij Boom, 2012
  • Jos Smit. 'Eigentijds gekapt'. Ons Amsterdam 54 (2002): p. 399

Functie: Theater
Bouwstijl: Neoclassicisme XIXB

Adressen: Amstel 115-125
Inschrijvingsdatum: 09-07-1974
Redengevende omschrijving: v.m.Circus Carre (1887 door J.P.F.van Rossen en W.J.Vuyk). Gepleisterde gevel in eclectische neo-renaissancetrant, sterk sprekend gebogen dak.

Theater Carré met de Amstelsluizen
Amstel 115-125, Carré
Geveldetail
Detail van de gevel met een paardje
Detail van één van de zuilen
Geveldetail
Consoles
Sluitsteen met leeuwenkop
Interieur
Interieur
Theaterzaal
Theaterzaal
Theaterzaal
Theaterzaal
Voorgevel. Tekening van W.J. Vuyk
Doorsnede. Tekening van W.J. Vuyk, 1887
Plattegronden. Tekening van W.J. Vuyk, 1887
Carré en Die Port van Cleve afgebeeld in Eigen Haard. Uit: Amsterdam en de Amsterdammers door een Amsterdammer met 97 illustraties, 1875
Lengtedoorsnede van W.J. Vuyk en J.P.F. van Rossem