Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

BethaniŽnstraat 9

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Literatuur
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Adres: BethaniŽnstraat 9
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Klokgevel
Bouwjaar: 3de kwart 18de eeuw, 1965

(3 afbeeldingen)

In 1965 werd het pand herbouwd waarbij de gevelsteen met een Moor en de natuurstenen top zijn herplaatst. Vanwege deze gevelfragmenten is het herbouwde pand als monument aangewezen.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 412
Adres: Bethanienstraat 9
Adressen: Bethani_nstraat 9
Inschrijvingsdatum: 02-04-1970
Redengevende omschrijving: Pand vanwege de gevelsteen en de natuurstenen afdekkingen (3e kwart 18e eeuw) van de top.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

BethaniŽnstraat 9 en 11
BethaniŽnstraat 9 en 11
Gevelsteen met een Moor een zwanen
Gevelsteen met een Moor een zwanen
BethaniŽnstraat 9 en 11
BethaniŽnstraat 9 en 11

Laatste wijziging: oktober 2021

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]