Binnenkant 32

Adres: Binnenkant 32
Postcode: 1011BK
Gebouwtype: Woon/bedrijfspand
Architect: J. Dunnebier (1941)
Opdrachtgever: F.E. van der Hart (1941)

(18 afbeeldingen)

De gevel van dit pand werd in 1941 opnieuw - iets verhoogd - opgemetseld waarbij de top met gedeelde klauwstukken en palmetvulling uit ca. 1750 opnieuw werd toegepast. Basement is nog oorspronkelijk. Het pand staat op de monumentenlijst vanwege deze hergebruikte geveltop. Portiek met twee deuren uit 1941.

In de kern is dit pand 18de-eeuws (op een balk werd het jaartal 1755 aangetroffen), maar werd ingrijpend verbouwd in 1941. In de redengevende omschrijving staat dat het pand op de monumentenlijst vanwege de hergebruikte geveltop, afkomstig van een in 1976 gesloopte pand in de Oostenburgermiddenstraat. Dit is echter niet juist. De geveltop is wel herplaatst, maar al bij de ingrijpende verbouwing, feitelijk herbouw, van 1941 en is afkomstig van dit pand zelf. Op de bouwtekening staat: "Nieuw metselwerk en kozijnen. De bestaande topgevelafdekking wordt weer toegepast; stoep en onderpui blijven ongewijzigd". De gevel werd toen iets hoger opgetrokken; het natuurstenen basement is echter nog origineel. De verbouwing leverde ook een bijzonder maar curieus ondiep portiek op met dubbele deur ter ontsluiting van de bovenwoningen. Achter de rechterdeur bevindt zich een in 1941 toegevoegd gesloten trappenhuis met een trap naar de derde verdieping. De gang op de beletage is daardoor aan het begin gehalveerd.

Architect J. Dunnebier ontwierp gelijktijdig het herbouwde hoekpand Binnenkant 33, oorspronkelijk een pakhuis met tuitgevel met een gemeenschappelijke zijgevel.

Vóór de oorlog zat in dit pand, in het souterrain en het achterhuis, de beroemde verf- en vernisfabriek M. Hafkenscheid & Zn. Op de derde verdieping woonde omstreeks 1960 architect Aldo van Eyck, bekend van de sociale woningbouw in de jaren zeventig, zoals Palmdwarsstraat 1-37.

Adressen: Binnenkant 32 1,2,3,H
Inschrijvingsdatum: 02-04-1970
Redengevende omschrijving: Het pand vanwege de van de gesloopte halsgevel Oostenburgermiddenstraat 31 afkomstige natuurstenen onderdelen van de top (XVIIIb).

Binnenkant 32
Binnenkant 32